Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halkans tider närmar sig

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Oktober närmar sig och det är ofta då den första halkan på våra vägar uppträder.

En vanlig typ av halka under hösten är frosthalkan. Den bildas ofta vid gryningen efter en kall och klar natt då vägytorna har avkylts till under nollpunkten. Om temperaturen i vägytan är kallare än luftens daggpunkt (den temperatur luften måste kylas ner till för att luften ska bli mättad på vattenånga) sker utfällning av frost på vägytan. Ett annat väderläge då frosthalka uppstår är då mild och fuktig luft strömmar in över kalla vägytor. Detta är vanligt på västkusten vid sydvästvindar efter en köldperiod och kan då medföra svår halka.

Vid frostutfällningens initiala skede blir det inte nödvändigtvis halt men allteftersom den utsatta vägen trafikeras "slipar" bilarnas däck frosten till en tunn ishinna, och då blir det rejält halt.

Viktigt att tänka på när det gäller frosthalkan är att det är temperaturen i vägytan som är avgörande för om frost ska bildas. Yttemperaturen kan ligga på minussidan även om lufttemperaturen ligger på ett par plusgrader. Plusgrader i luften är m.a.o. ingen garanti för bra väglag!

Hursomhelst, de kommande dagarna förs varm luft upp över landet så detta kanske inte känns så relevant just nu, men nästa vecka ser det ut som att betydligt kyligare luft förs ner över landet.