Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll utkik efter tecken på regn

Artikel 248 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det finns en hel del tecken som kan observeras innan regnet anländer och dessa kan man hålla utkik efter när meteorologen aviserar regn.

Annons

Väderprognoserna är numera så pass tillförlitliga att vi vet åtminstone varifrån regnvädren kommer och ungefär när de kommer under det närmaste dygnet. Nu menar vi ett normalt regnväder dvs inte bara några skvättar, utan ett vanligt hederligt regnväder.

Det första tecknet på att ett regnväder är på väg är att tunna vita stråk av slöjmoln drar upp över himlen. Dessa tätnar till ett tunt vitt täcke och man kan se en ring runt den nu alltmer diffusa solen. Ringen kallas Halo på fackspråk. Nu blir det spännande, för om molnen nu tätnar ytterligare och börjar mörkna så tyder det på att regnet fortfarande har sikte på oss. Och om vi har ett förmodat regnväder på vänster hand och vinden ökar på ryggen är det också ett tecken på att vi har gjort en rätt bedömning.

Ja, nu är regnet inte så långt borta. Nu fattas bara att det kommer små mörka tussar farandes över himlen med vinden som vi har i ryggen eller kanske lite mera från en riktning till vänster om ryggen. Nu är regnet nära för de små mörka tussarna som kallas stratus har bildas av att det regnar bara en bit bort och avspeglar fuktigheten som uppstår i samband med att det regnar där.

Annons