Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Claes-Göran Wetterholm,

en av världens främsta Titanicexperter som på fredag traditionsenligt avslutar sommaren på Stadra sommarscen med ett program om Titanic. I år berättar han tillsammans med tre musiker om aprilnatten 1912 då fartyget förliste.

Vad bjuder ni publiken på?

– Det blir personliga berättelser, bilder och film om Titanic, om fascinationen och myterna. Det varvas med musik av Anja Strautmanis cello, Gaianeh Pilossian violin och Ester Forsberg viola. De bjuder dels på musik som spelades ombord dels på musik som publiken förknippar med Titanic. Bland annat är det svårt att komma förbi ”My heart will go on” en sådan här kväll.

– Jag har berättat om Titanic vid Stadra sommarscen i fler år än jag kan minnas. För två år sedan gjorde jag ett program ihop med samma duktiga musiker, det ska bli kul att jobba ihop igen.

Vad är det med Titanic som fascinerar dig så?– Jag är fascinerad av fascinationen! Hur kommer det sig att den här båten är det mest omtalade fartyget i historien? Vart du än kommer i världen så känner folk till Titanic. Det är spännande!

I våras var det 100 år sedan fartyget förliste. Vad har 100-årsdagen betytt för dig?– Personligen är jag inte särskilt mycket för att uppmärksamma särskilda dagar, dagar kommer och går. Men jag har varit ute och pratat ovanligt mycket om Titanic i år. Bland annat var jag med på en specialkryssning ut mot platsen för förlisningen där jag föreläste om den skandinaviska migrationen och Titanic.