Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå ÖSK - det finns inget att vänta på!

Det kändes som en kväll i sena oktober, som att allt redan var över. Inte bara kändes så, det såg så ut också. Det hopp som tänts med ett par vinster och några helhjärtade insatser med klen utdelning trampades ned i en regnvattnad plastplan.

Tro, passion och hårt jobb, sånt som nye tränaren Per-Ola Ljung tagit med sig till Behrn arena, var bortblåst och försvunnet. Därute sprang elva räddhågade som inte ville göra fel, och därför inte gjorde mycket annat.

Det var inte en klen match av ÖSK, den var sämre än så, och den avslöjade att ett byte av tränare ibland är nödvändigt, men att ingen tränare kan trolla.

Fotbollsfeber får en helt ny innebörd när det ena felbeslutet avlöser det andra, när bollen tycks fyrkantig och omöjlig att kontrollera. Själv fick jag en släng av höstångest av att se på.

Jag vet inte vad ÖSK-ledningen väntar på. Den första augusti öppnade transferfönstret. Klubben har inga naturliga anfallare. Inte en enda på central position. Två är långtidsskadade och en utlånad till Degerfors.

Ingen skugga över Marcus Astvald, som funkar på positionen så länge ÖSK får spela på kontring och han kan utnyttja sin löpstyrka. Men ”Mackan” är en ytter, ingen boxspelare.

Ahmed Yasin och Kalle Holmberg är inte heller värda klander. Men för det första är de än mer orutinerade än Astvald, och inte heller några utpräglade målskyttar.

ÖSK måste handla, och det måste ske nyss. I andra klubbar, konkurrenter, har det smällt de senaste sex dagarna. I ÖSK har vi inte ens känt av en vindpust sedan det där fönstret åkte upp. ”Vi letar i Skandinavien”, säger sportchefen Lennart Sjögren.

Jaha.

Prat duger intet till.

Kanske är det så att resurser saknas. Att det inte finns pengar att köpa för. 4725 trotsade vädret i går, och det är inte svårt att inse att klubben blöder ekonomiskt, åtminstone när det kommer till publikintäkter. Om detta är svårt att säga annat än att det är väldigt dyrt att åka ur allsvenskan.

Med Andreas Haddad och William Atashkadeh skadade fattar jag ingenting av utlåningen av Peter Samuelsson till Degerfors. Han är ingen kontringsraket, men en straffområdesspelare som gör mål om chansen dyker upp. När Mjällby igår stängde bort Valdet Rama ur matchen och kröp hem för att inte ge ÖSK något som helst utrymme att ställa om snabbt fattades en spelare som Samuelsson att byta in och mata med bollar.

Peo Ljung satt på presskonferensen efter matchen med tom blick. Han såg närmast chockad ut, och var helt ärlig med vad han sett. Konstaterade att detta var första gången sedan han kom hit som det mest elementära fattades. Vilja, aggressivitet, energi. Lägg tekniska och taktiska brister på det så är utgången alldeles logisk.

Jag tyckte att det var ett smart drag att ge Armend Alimi plats på innermittfältet i stället för Boris Lumbana. Att Alimis inhopp mot Åtvidaberg talade för att han kunde bidra med kreativitet i passningsspelet. Han slog bort boll efter boll, tappade den i situationer han inte borde ha satt sig i och byttes ut efter det enda vettiga han fick gjort – ett volleyskott som Mattias Asper hade flytet att stå i vägen för.

Närmast ska ÖSK till Råsunda, möta ett AIK som senast åkte på sin första hemmaförlust i år. Att inget talar för poäng då är kanske det enda som talar för poäng. Slå ur underläge, få chans att ställa om utan att bekymra sig om ett eget spel. Men det är inte möjligt utan tro på det, lika lite som det går att vinna utan att vilja låta det kosta hörntänder.

Sedan kommer Gefle till Behrn arena. Då blir det fotbollsångest på riktigt. Den måste laget lära sig att hantera. Då måste rutinerade spelare som Magnus Wikström, Patrik Anttonen, Samuel Wowoah, Patrik Haginge och Daniel Bamberg ta på sig ett väldigt mycket större ansvar. Skicka fram bröstkorgen och gå först.

Och jag förväntar mig att klubbledningen presenterar nyförvärv de närmaste dagarna. Det finns ingenting att vänta på.