Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå, ryssarna vet redan!

Befälet frågar soldaten: Vad gör du om fienden anfaller på natten. Soldaten: Kan de vara så djävliga?

Nej, det kan de tydligen inte, om vi frågar flygvapnet. Incidentberedskapen tycks mest vara i gång på kontorstid. Men försvarsminister Karin Enström vill inte ha någon offentlig debatt om detta, för då kan andra få reda på hur illa det ligger till. Karin Enström säger i en intervju i Svenska Dagbladet: ”Det jag nu är mest bekymrad för det är att vi nu har en debatt som handlar om mycket känsliga uppgifter som kommit ut i media och det tycker jag är olyckligt.”

Under påsken övade ryska flygplan attacker mot Sverige. De gick nära den svenska territorialgränsen. Sådant borde leda till att Sverige skickar upp flygplan för att markera gränsen – hit men inte längre. Sedan har det visat sig att ryska flygplan också har spanat i den smala remsa av internationellt luftrum som finns mellan Öland och Gotland. I åtminstone det ena fallet lyfte två Nato-flygplan för att hålla koll på de ryska flygplanen.

Karin Enström verkar fatta noll om syftet med en offentlig debatt. Om vi inte får föra en offentlig debatt som handlar om vår försvarsförmåga – eller brist på försvarsförmåga – varför ska vi då ha en riksdag som bestämmer försvarspolitiken? Tycker Karin Enström att försvarspolitiken ska vara hemlig?

Tidigare i år granskades överbefälhavaren Sverker Göranson av en åklagare. Han hade berättat att det svenska försvarets insatsförmåga är begränsad till en vecka. Det skulle kunna vara brott mot rikets säkerhet ansåg någon jurist vid myndigheten. Men det blev ingen förundersökning.

Det finns naturligtvis saker i vårt försvar som ska hållas hemliga. Till exempel detaljer om vapensystem, stridsledningssystem och taktiken vid olika typer av händelseförlopp. Men väljarna har faktiskt rätt att få veta om försvaret har en uthållighet på bara en vecka. Och väljarna har rätt att få veta om incidentberedskapen bara fungerar på kontorstid.

Vem är det Karin Enström vill hemlighålla denna information för? Det ryska flygvapnet vet ju uppenbarligen redan om det!