Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 000 till förstudie om cykelväg

En cykelväg mellan Hällefors och Grythyttan är mångas önskemål. Turistbyrån har fått bidrag från Leader Bergslagen till en förstudie.

Annons

Motioner och medborgarförslag har i många år dykt upp med förslaget om en cykelväg mellan kommunens två större tätorter.

Företagarföreningen lyfte frågan och fick idén om att detta även skulle kunna leda till ökat samarbete mellan företagare, kommun, organisationer och föreningar. Turistbyrån i Hällefors sökte ekonomiskt stöd från Leader Bergslagen till en förstudie om Hälsans cykelbro mellan orterna och beviljades 50 000 kronor. Projektledare blir Monica Bergström som ska undersöka kostnader och möjligheten att genomföra idén.

– En förhoppning är att göra något i bygden som många brinner för, att skapa engagemang, säger Maria Dahlqvist ansvarig för Turistbyrån.

En cykelväg är något konkret att starta med. I projektansökan står att det är en kommunal angelägenhet där det också finns säkerhets- och hälsoaspekter.

– Vi hoppas att många ska kunna hjälpas åt, såväl näringslivet som privatpersoner. Att var och en bidrar med lite, arbetsinsats eller pengar, och gör något för bygden, säger Dahlqvist.

Anna Gustafsson är en av flera som väckt frågan i ett medborgarförslag till kommunen. Nu har hon anmält cykelvägsidén till tävlingen gemensamstyrka.se, arrangerad av fackförbundet Gemensam styrka. Genom att starta en Facebook-grupp har hon också nått många kommunbor.

– Idéer i topplistan 1-20 kan vinna 100 000 kronor och just nu ligger cykelvägen på 8:e plats. Engagemanget på Facebook är otroligt stort, säger Anna Gustafsson.

– Nu hjälps vi åt och hoppas på sikt kunna förverkliga cykelvägen, Maria Dahlqvist.

Mer läsning

Annons