Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AB Måltidsupplevelser fickansvarsfrihet med tvekan

Med stor tveksamhet beviljades AB Måltidsupplevelser Grythyttan ansvarsfrihet av kommunstyrelsen. En felaktig penningtransaktion från kommunen är orsaken.

Annons

Enligt revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2009 vill revisorerna varken tillstyrka eller avstyrka att årsstämman ska fastställa resultat- och balansräkningen. Orsaken är en oförklarlig transaktion på 249 900 kronor som skett till kommunen våren 2009.

Kommunchef Lena Sahrblom har i en genomgång sett att en ren utbetalning på nämnda summa först skett från kommunen ställd till den ekonomiska föreningen Måltidsriket. Hon upptäckte också att fakturan makulerades omgående med nya direktiv. Fakturan skulle ställas till det helägda kommunala bolaget AB Måltidsupplever i stället. Bolaget och den ekonomiska föreningen har jobbat intimt ihop och det är i stor utsträckning samma människor inblandade i båda organisationerna.

– Någon vidhängande dokumentation eller underlag varför transaktionen har gjorts finns inte, säger Sahrblom.

Senare har alltså AB Måltidsriket betalat tillbaka hela summan till kommunen. Inte heller här finns någon förklaring till transaktionen.

– Det hela kanske var ett lån och pengarna har kommit tillbaka. Kommunen har inte lidit någon ekonomisk skada, säger Sahrblom.

Hon har senare fått förfrågan om att återbetala pengarna till Måltidsupplevelser men svaade nej.

– Detta är en uppgörelse mellan Måltidsupplevelser och Måltidsriket som de får lösa själva. Det rör sig om skattepengar som inte ska utbetalas utan säkerhet.

Kommunstyrelsen är kritisk till tillvägagångssättet och frågan om beviljandet av ansvarsfrihet övervägdes. Christina Johansson (M) påpekade att styrelsen brustit i sitt uppdrag och att det ska framgå i protokollet.

Mer läsning

Annons