Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra gången gillt för Anders i Årets kock?

Anders Isaksson, som läste till kock på Pihlskolan i Hällefors, är nu med i semifinalen i Årets kock för andra gången.- Nu siktar jag självklart på en finalplats, säger Anders.

Annons
Anders Isaksson, 26 år, som pluggade på Pihlskolans restaurangutbildning i Hällefors har kvalificerat sig till semifinal i Årets kock för andra gången.

Intresset för att tävla i SM i professionell matlagning i det som kallas Årets kock är stort och arrangemanget får också ett stort utrymme i media.

I år fick Årets Kock in 122 ansökningar. Nu återstår 24 semifinalister som möts i två semifinaler med tolv kockar i varje tävling. Anders Isaksson, 26 år, som läste på Pihlskolans restaurangprogram, är en av dessa 24 semifinalister. För andra gången! Även i fjol tog sig Anders till semifinal, men lyckades inte nå en finalplats den gången.

- Otroligt kul att få en ny chans och nu är en finalplats det jag siktar på förstås, säger Anders till NA.

Och Anders har minst sagt ett bra stöd i ryggen när han nu förbereder sig inför semifinalen som sker i Halmstad den 14 oktober. Anders är anställd på restaurang Lilla Ego i Stockholm som drivs av stjärnkockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms och båda dessa herrar är totalsegrare i Årets kock tidigare.

- Ja, jag har bra support från Tom och Daniel, de ger mig bra tips. Och så har jag ju skaffat mig tävlingserfarenhet från förra årets semifinal också, vilket jag kommer att ha nytta av nu.

Tävlingsuppgiften i år var att skapa en varmrätt med sej som huvudråvara samt att rätten måste innehålla en Arlaprodukt.

- Jag har gjort en rätt med saltbakad rotselleri, sejrygg och blåmusslor med smak av chorizokryddor samt picklad sås på sejslaget smaksatt med ängssyra, berättar Anders.

Har du hårdtränat nu inför seminfinalen?

- Ja, sedan jag i fredags fick veta att jag tagit mig till semifinalen så lagar jag min sej-rätt varje dag.

I år avgörs deltävlingarna med semifinaler i Halmstad den 14 oktober och i Borlänge den 24 oktober, samt Sista chansen i Umeå den 11 november. Den 5 februari 2015 ska sedan åtta kockar göra upp om titeln Årets Kock 2015 i Göteborg.

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman.

Här kan du se en filmlänk från när Anders tävlade i sista chansen i Årets kock förra året.

Anders Isakssons tävlingsbidrag. Saltbakad rotselleri med hällristad sejrygg. Serveras med chorizoemulsion och kryddiga blåmusslor samt picklad sås på sejslaget smaksatt med ängssyra.

Kockarna Anders ska möta i semifinalen

Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm.

Daniel Pembert, Mässrestauranger i Malmö AB, Malmö.

Emma Erlandsson, Oaxen Krog Slip, Stockholm.

Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad.

Christofer Johansson, Krakas Krog, Gotland.

Dennis Säwström, l’Ecurie, Falkenberg.

David Lundqvist, Operakällaren, Stockholm.

Thomas Sjögren, Swedish Taste, Göteborg.

Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg.

Anders Isaksson, Lilla Ego, Stockholm.

Lukas Lindbom, EAT - European Asian Taste, Stockholm.

Jimmy Johannesson, Sigtunahöjden Hotell konferens, Sigtuna.

Mer läsning

Annons