Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckling ska rädda Formens hus

Aktiebolaget Formens hus avvecklas och verksamhetens stiftelse ska överta huvudmannaskapet. Åtgärden ska rädda designutbildningen Fidu och designsamlingarna i huset.

Annons

I december beviljade kommunstyrelsen 1 490 000 kronor till Formens hus AB. Utan pengarna gällde omedelbar konkurs. S och M sade ja till bidraget. V, C och HOB nej. Pengarna gavs under förutsättning att bolaget avvecklades, vilket ska vara gjort den 31 mars.

– Bolagets kostnader är för höga och dess intäkter uteslutande bidragspengar. Det går inte att driva bolag under de förutsättningarna, säger Lena Sahrblom, kommunchef och ordförande i stiftelsen Formens hus.

Bakgrunden är år av ekonomiska bekymmer. Bolaget är skuldsatt och hamnade till slut i akut ekonomisk kris.

I väntan på kommande bidragspengar sköt kommunen till medel, men intäkterna räckte inte och bolaget fick i stället en skuld till kommunen på drygt 1,6 miljoner kronor.

Bolaget har dessutom ytterligare skulder på flera hundratusen kronor till andra fordringsägare.

– Antingen var det konkurs eller så försökte man rädda så mycket som möjligt av det som har byggts upp samt skapa förutsättningar för stiftelsen att få intäkter i framtiden.

Invecklad organisation

Det är en invecklad organisation kring Formens hus. Kommunen äger huvudbyggnaden. Stiftelsen äger bolaget samt designsamlingarna.

Bolaget äger huset intill (Terassen) samt ansvarar för verksamhet och personal. Bolaget är också huvudman för design-utbildningen som drivs i huset.

– Fidu vill vi fortsätta att driva och troligen hade eleverna tvingats avbryta studierna om vi försatt bolaget i konkurs. Nu vill vi överföra Fidu till stiftelsen, säger Peter Carlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I sammanhanget finns också en skuld på cirka 600 000 kronor som stiftelsen har till bolaget. Det är lån som stiftelsen har tagit för att färdigställa lokaler för bolagets räkning.

Delar av designsamlingarna, bland annat en T-Ford, ska säljas, men med en kontrollerad avveckling av bolaget hoppas Carlsson och Sahrblom att merparten av samlingarna kan behållas.

Att avveckla bolaget ser Sahrblom som en förutsättning för att skapa rätt förutsättningar för ett framtida Formens hus, samt som en möjlighet till en viss återbetalning av bolagets skulder.

– Vi har haft en organisation som i sin konstruktion har ätit upp sig själv. Att ha dubbla kostnader med både ett bolag och en stiftelse är inte försvarbart. Stiftelsen ska nu se över alla projekt. Vi ska undersöka vilka framtida externa finansiärer som kan finnas. Tanken är att kommunen ska avveckla sitt ekonomiska engagemang i Formens hus.

I stiftelsen ingår Hällefors kommun, Svensk form samt Svensk industridesign.

Den 20 januari har stiftelsen möte. Det ändrade huvudmannaskapet för Formens hus till stiftelsen är inte klart än.

HÄLLEFORS.

– Vi befinner oss i en akut situation och måste nu ta ställning till vad som absolut måste räddas, säger Lennart Ekmark, bolagsordförande i Formens hus.

På fredagen träffade ledningen för bolaget kommunen och Tillväxtverket för att diskutera framtiden för Formens hus. Ett EU-projekt har avslutats och en förhoppning finns att inga bidragspengar behöver betalas tillbaka.

– Just nu finns det många frågetecken och väldigt få svar. Det måste beslutas vad som sker med projekten vi drivit och stiftelsen måste också hitta sin form för verksamheten framöver.

En del projekt diskuteras med Tillväxtverket. Ett annat projekt, om nödhusboende byggt i papper avsett för flyktingläger, förs det samtal om på internationell nivå, bland annat med FN. Exakt vad som sker framöver är oklart.

– Vi befinner oss mitt i en avvecklingsprocess och försöker samtidigt att hitta olika öppningar för att inte behöva stänga igen allt helt.

Formens hus AB har varslat tre personer om uppsägning. Fyra andra anställda, som alla jobbar på Fidu, är inte varslade i nuläget.

– Fidu är högt värderat och mycket framgångsrikt.

– Vi jobbar för att utbildningen ska fortsätta under stiftelsen, säger Ekmark.

Fidu är en utbildning som förbereder eleverna inför universitets- och högskolestudier.

Annons