Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagsrallyt ställs in

Bergslagsrallyt ställs in. Vädret är för milt.
-Tyvärr tvingas vi till det beslutet, säger tävlingsledare Anders Eriksson.

Annons
Inget Bergslagsrally 2014. Brist på snö och is gör att vägarna inte blir tillräckligt bärkraftiga.

Tävlingen var från början planerad till 25 januari. Bristen på kyla tvingade Hällefors motorklubb att ändra planerna. Då sköts rallyt upp till 1 mars, i hopp om att vintern ändå skulle anlända.

Kravet är att det finns snö och is som packas ordentligt på vägarna. Så underlaget blir bärkraftigt. Länge såg det hoppfullt ut konstaterar Anders Eriksson.

- Vi har inga vägar att bygga på alls. Markägarna har också krav på att det ska vara ordentliga vintervägar. Det här är trist, men vi har inget att välja på.

För klubben är detta en förlust, arbetsmässigt men också ekonomiskt.

- Planering och förberedelser kostar. Det rör sig om tillstånd och rent praktiskt arbete. Totalt handlar det om 15-17 000 kronor.

Men även mentalt är det en smäll för klubben. Anders Eriksson säger att planläggningen av Bergslagsrallyt i princip startar direkt efter genomförd tävling. Slutmötet blir också en uppstart inför kommande arrangemang då riktlinjer dras. Sedan i somras har klubben jobbat mer intensivt för att få alla delar att klaffa.

- Vi vill ju genomföra en så bra tävling som möjligt. För ett par år sedan tvingades vi också ställa in. Men i fjol genomförde vi en jättebra tävling. Tur det, säger Anders Eriksson.

Klubben vill att såväl tävlingsåkare som publik ska bära positiva bilder med sig från arrangemanget. Det ska vara en lockelse.

Nu är årets förutsättningarna grusade.

- Visst är det en besvikelse. Många har lagt ner mycket jobb och energi på fritiden. Det rör sig om ideella krafter. Luften går ur en på något vis.

Klubben vill också blåsa av i rimlig tid, för att anmälda ska kunna se sig om efter andra tävlingar.

Beträffande Bergslagsrallyt är det bara att ladda om och sikta mot 2015 års arrangemang.

Även andra delen i den nya Sprintcupen är hotad. En tävling som är planerad till 2 mars.

- Det är ett gränsfall om vi klarar den. Här krävs också vinterväglag. Håller vädret i sig kan det gå, men prognoser säger att värme är på väg.

Här är förutsättningarna något bättre trots allt. Tävlingen körs på samma sträcka som första deltävlingen, Sångens motorstadion mot Silvergruvan, men åt motsatt håll.

- Det ska vara en isyta här också. Inför första deltävlingen vattnade vi på och det finns is kvar. Ett snölager har dessutom lagt sig på och isolerat lite. Nu funderar vi på om vägen ska plogas, om vi ska vattna på mer. Ja, vi vet inte än.

Ytterligare beslut måste fattas beträffande Hällefors sprintcup konstaterar Anders Eriksson.

Mer läsning

Annons