Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet var olagligt

Kammarrätten avslår överklagan från Vänstern, men i sak har partiet rätt. Det framkommer i en dom gällande nämnderna, att avsätta ledamöterna var olagligt.

Annons

Det hela skedde i juni 2013, efter att samarbetet i den tidigare majoriteten (S, V, C, HOB) brakat ihop. En ny majoritet (S, GL, M, KD) hade bildats och man beslutade avsätta samtliga nämndledamöter för att välja nya utifrån det förändrade politiska läget.

V protesterade och hävdade att tillvägagångssättet stred mot kommunallagen. Partiet överklagade i Förvaltningsrätten, men fick avslag.

V gick vidare till Kammarrätten, fick prövningstillstånd och domen är nu klar. Enligt Kammarrätten var kommunfullmäktiges beslut att entlediga (avsätta) ledamöterna i kommunstyrelsen och bildningsnämnden olagligt. Så är bedömningen eftersom den politiska majoriteten i dessa nämnder var fortsatt detsamma som i fullmäktige vid tidpunkten.

Men Kammarrätten avslår ändå överklagan från Vänstern. Beslut behöver inte upphävas om det har kommit att förlora sin betydelse till följd av senare inträffade förhållanden. Det är ett faktum att ett kommunval hölls i september 2014 och att bildningsnämnden inte längre existerar. De förtroendeuppdrag som fanns när överklagandet gjordes gäller inte längre.

Domen tas upp i koimmunfullmäktiges möte i dag tisdag som en information.

Mer läsning

Annons