Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Grythyttan får vänta

Nyinvigningen av Grythyttans bibliotek skjuts upp. Nytt mål är sommaren.

Annons
PACKA IGEN. Bilden togs i samband med uppackningen i de nya bibliotekslokalerna i Sörgården, Grythyttan. Då var det Therese Alikma och Lena Andersson som skötte arbetet. Nu ska böckerna ner i kartonger igen.

Planen var att flytta biblioteket i Grythyttan tillbaka till torget och Tingshuset i slutet av november, i samband med julmarknaden i lördags.

Det blev inte så.

– Renoveringen tar 5-6 månader. Vi ville låta pepparkaksutställningen hållas i huset under marknaden först, säger Rickard Johansson, vd Hällefors bostads AB.

Boab ansvarar för renoveringen som startar nu. Hela byggnaden ses över. Ny ventilation, rör- och elsystem installeras. Väggarna blir tjockare, fönster byts för att bli mer energieffektiva. Bibliotekslokal och lägenheter på övervåningen rustas. Toaletten handikappanpassas, placeras i trapphuset och blir tillgänglig även när biblioteket är stängt.

Bakgrunden till flytten fram och tillbaka är politikerbeslut 2011 att lokalerna skulle användas till måltidsmuseet Aptitum. Så blev det inte. Men Tingshuset tömdes och har stått tomt sedan januari 2012. Biblioteket låg i flyttkartonger tills invigningen av nya lokaler i Sörgården augusti 2012.

Opinionen var stark i Grythyttan mot hanteringen. Politikerna backade och beslutade om tillbakaflytt. En ekonomisk förlust var ett faktum. Flytten kostade drygt 385 000 kronor. Till detta ska räknas 141 000 konor i fördyrade hyreskostnader per år.

Mer läsning

Annons