Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av Bergslagen ska förstärkas

Tillsammans ska man ytterligare stärka bilden av Bergslagen och modernisera varumärket. Det har styrelsen inom Intresseföreningen Bergslaget bestämt inför kommande år.

Annons

Styrelsen för Intresseföreningen Bergslaget träffades nyligen i Hällefors för att rikta blickarna framåt, mot kommande verksamhets år. Fokus för 2017 ska vara "Bilden av Bergslagen". Målet är att Bergslagen som varumärke ska stärkas ytterligare och moderniseras.

– Vi ska på olika sätt, i samverkan med medlemmarna, sprida kunskap och kommunicera detta. Ett arbete som ska utveckla den regionala självkänslan, bland annat, säger Anders Edström, verksamhetschef för intresseföreningen.

Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslgen. Man har 27 medlemmar i fem län.

Det handlar om att sprida bilden, visa att regionen är konkurrenskraftig, har många besöksmål och mycket att erbjuda, framhåller Edström. Ett ständigt pågående arbete är att slå vakt om det som redan finns, utveckla dessa men också se nya möjligheter. Kultur och turism är sedan länge självklara områden liksom kommunikationer och infrastruktur.

– Kommunikationer är en springande punkt, det stämmer. Vi måste ständigt jobba för förbättringar inom området och även utåt. Där samarbetar vi redan med många parter. Det är ett faktum att alltfler pendlar på olika sätt och det får inte bli ett problem, det måste vara enkelt att röra sig över länsgränser, säger Anders Edström.

Årligen har intresseföreningen ett evenemang kring kommunikationer och det är förlagt till hösten 2017.

– Hittills har vi varit riktigt framgånsrika i arbetet, men det gäller att vara strategisk, ligga med i tid för att kunna påverka, säger Edström.

Europafrågor är ytterligare en viktig del i intresseföreningens arbete. Den 7 april arrangerar man ett EU-forum i Örebro tillsammsne med Central Sweden, där även Region Örebro län är delaktiga.

– Vår programtid i intresseföreningen går ut 2020. Frågan är vad som händer efter det. Vi måste vara proaktiva, titta framåt och ta vara på möjligheterna. Det blir ett upptaktsmöte kring detta, säger Edström.

Behovet av den samlade kraft som Intresseföreningen Bergslaget utgör tror Anders Edström behövs och är viktig.

– Ännu viktigare nu då det inte blev någotn storregion Svealand. Vi jobbar med det gränsöverskridande och rör oss i fem län, för att knyta ihop hela området. Då krävs mycket samarbete.

Annons