Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodförgiftning av överfull blåsa

Den demenssjuka patienten hade stopp i katetern. När det upptäcktes hade han 1,7 liter urin i urinblåsan och fick blodförgiftning. Socialstyrelsen ser allvarligt på det inträffade.

Annons

Det var 2010 som en patient på Björkhaga i Hällefors drabbades av de brister som har framkommit i den utredning som har gjorts.

Mannen, som har Alzheimer, har en kateter som han inte klarar av att ansvara över själv. Vid lunchtid den aktuella dagen kontaktade personalen på boendet distriktssköterskan och rapporterade att patienten troligen fått vinterkräksjuka.

Vinterkräksjuka

Distrikssköterskan bedömde att hon inte behövde titta till patienten. Vinterkräksjukan härjade nämligen på hela avdelningen och just den här dagen var 18 människor magsjuka på boendet.

Senare samma dag var kvällssjuksköterskan i kontakt med personalen på enheten och fick information om att allt var lugnt.

Blod i urinpåsen

Först på eftermiddagen nästa dag såg en undersköterska att det var blod i patientens urinpåse och att det var stopp i katetern. Mannen hade feber, smärtor och uppsvälld buk. Han skjutsades till lasarett och det visade sig att han hade blodförgiftning på grund av infektionen.

Mannen fick medicin och tillfrisknade efter några dagar, men Socialstyrelsen ser allvarligt på händelsen eftersom patienten utsattes för risk att drabbas av allvarlig skada.

Det konstaterades sedan att det saknades rutiner för katetervård. Dessutom skulle sjuksköterskan gjort en egen bedömning av patientens tillstånd och inte förlitat sig på uppgifterna från omvårdnadspersonalen.

Obemannat

På Björkhaga bor 70–80 människor, varav en demensenhet på åtta platser. På natten arbetar två personer i huset som har fyra våningsplan. Demensboendet lämnas obemannat långa tider varje natt.

Visserligen är dörrarna till enheterna låsta men Socialstyrelsen framhåller riskerna med en otillräcklig nattbemaning.

Omsorgen arbetar för att förbättra verksamheten på de punkter som kritiseras. Utredningen skedde efter att Hällefors kommun gjort en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Myndigheterna följer upp ärendet under 2011.

Mer läsning

Annons