Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Jan tar hjälp av kor

Carl Jan Granqvist ska låta kor sommarjobba på sin herrgård. Djuren ska få beta av gräset i ett gammalt parkområde som Carl Jan Granqvist ska återställa.

Annons
Lånar in kor till herrgården. Carl Jan Granqvist får sommarjobbare nästa år i form av nötboskap som ska beta av en gammal igenvuxen park.

– Det är ett tio hektar stort naturområde som jag vill göra i ordning. Det finns en engelsk park alldeles intill min herrgård men den är fullständigt igenvuxen med sly, berättar Carl Jan Granqvist.

Highland cattleDet är här nötboskapen kommer in i bilden. Korna ska få göra en insats med sina munnar för att beta av området. Det är boskap av rasen Highland cattle som ska få arbeta på herrgården. Carl Jan Granqvist ska dock inte bli koägare själv, berättar han för NA.

– Nej, jag köper inga kor. Djuren lånar jag av min vän greve Kalling på Myrö, säger Carl Jan Granqvist.

Högt naturvärdeOmrådet som ska betas av anses av myndigheterna ha ett högt naturvärde. Att stängsla in betesmarken kräver därför tillstånd om dispens från strandskydd eftersom kohagen placeras intill sjön Saxen. Nu är detta tillstånd beviljat.

– Det har varit många tillstånd som jag var tvungen att få klart med och jag har hållit på i sex månader med detta, men nu verkar allt äntligen vara klart så att vi kan starta detta projekt nästa år, säger Carl Jan Granqvist.

Mer läsning

Annons