Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlotta Larsson får medalj ur kungens hand

Charlotta Larsson, operasångerska uppvuxen i Hällefors och numera bosatt i Grythyttan, har fått Konungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser.

Annons
Operasångerska Charlotta Larsson.

Hur fick du beskedet om Konugens medalj?

– I december kom ett brev och jag slängde ett getöga på det i hallens mörker. Men jag bad min sambo Sören att läsa det. Först trodde jag allt var ett skämt, men såg att brevpappret hade vattenstämpel.

Hur kändes det?

– Första frågan jag ställde mig var, varför just jag. Men någon har tyckt så här och visst känns det fantastiskt. Jag är oerhört rörd och tacksam.

Vad betyder en utmärkelse som denna för dig?

– Självklart är jag glad. Det är ändå ett likhetstecken för att jag har presterat något och att andra tycker jag ska uppmärksammas.

Vad gör du just nu?

– Jag repeterar rollen Michaela, bondflickan i operan Carmen, som har premiär i Malmö nu i februari. Dessutom ska jag vara med i Richard Strauss sista opera Capriccio som sätts upp i Stockholm. I juni blir det repetitioner i Frankfurt i operan Vanessa där jag spelar Vanessa. Premiären är i september.

Du har fullt upp?

– Ja, hela detta år har jag att göra, men några andningspauser här och där. Nästa år har jag däremot ingen aning. Men det brukar alltid dyka upp något.

Nu ska du ta emot medaljen ur kungens hand den 16 februari på kungliga slottet, hur känns det?

– Jag har mottagit ett stipendium tidigare ur kungens hand, men det här är naturligtvis större. Det blir ett ögonblick jag får vörda och vara ödmjuk inför.

Mer läsning

Annons