Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Che Guevara – som en familjebild

Sedan tio års ålder har Shabaz Abdulla samlat på Che Guevara-prylar. När han flyttade till Sverige för nio år sedan fick han lämna det mesta kvar i Kurdistan. Nu bygger han återigen upp sin samling.

Annons
Alltid med. Av kepsen, t-shirten och halsbandet är det sistnämnda något Shabaz Abdulla aldrig tar av sig. Han fick det specialtillverkat när han var på semester i Turkiet.

Shabaz Abdull har kepsar, flaggor, filmer. Tänder han en cigarett, ses Che Guevara på tändaren. Skall han på promenad, ser man Guevara på tröjan han tar på sig. Det har varit en självklarhet för honom att fortsätta samla.

– Det är vackert att ha honom hemma och se honom överallt. Det är precis som att ha bilder på familjen på väggen, säger han.

Han flyttade till Hällefors för fem månader sedan, och har sakerna på rummet ovanför restaurangen där han jobbar. Av de kvarlämnade sakerna i Kurdistan, saknar han sin handduk allra mest.

– Det är den skönaste handduken man kan torka sig med, säger han.

Från början upptäckte han Che Guevara genom Najmadin Shukr Rajf som stred för Kurdistans självständighet under Saddam Hussein-regimen. I Shabaz Abdullas hemstad kallades han för ”kurdernas Che Guevara”.

Så småningom gled intresset över till den ursprungliga sydamerikanen.

– Han var modig och inte ute efter makt eller pengar. Han ville ge frihet till folket och lämna det till folket. I min historia finns inte många som honom, säger han.

Men att ta efter idolen är inget som intresserar honom.

– Det går inte att repetera det han har gjort, säger han.

Nu drömmer han om ett fotografi från Che Guevaras stuga i Bolivias djungel. Och att ta det själv genom att resa dit.

– Jag har alltid velat resa dit, det skulle vara ett jättestort minne för mig, säger han.

Mer läsning

Annons