Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Companiet villstå på egna ben

På sikt ska verksamheten stå på egna ben. Projektet Stjärnan och den ekonomiska föreningen Companiet jobbar tillsammans för människor som vill in på arbetsmarknaden.

Annons
Återbruk. Marlina Ibrahim och Ing-Marie Bosshammar tycker att de genom projektet Stjärnan och den ekonomiska föreningen Companiet fått möjlighet till vettig sysselsättning.

Visionen är att vara en del av den reguljära arbetsmarknaden, att kunna anställa människor och bli mer självständiga. Projektet Stjärnan sysselsätter i dag 24 personer och Anneth Gustafsson är anställd av Activa som projektledare. Den ekonomiska föreningen Companiet hyr lokalerna och har även en person som sköter det administrativa anställd. Samarbetet med ABF är intimt och en par av deras anställda är kopplade till projektet.

Nyligen flyttade verksamheten in i Centrumhuset och med mer anpassade lokaler tror Anneth Gustafsson att det blir möjligt att ta emot ytterligare deltagare.

– Projekt i all ära, men möjligheterna blir större om vi kan klara oss själva. Det är vårt mål. Samtidigt ger projekttiden oss möjlighet att utvecklas och komma i fas. De ekonomiska förutsättningarna utanför projektet finns inte i dag.

Stjärnans tid går ut sista februari 2012. Anneth Gustafsson tror att det finns möjlighet till förlänging åtminstone ett år. Vad som sker därefter är ovisst.

I dag har projektet samarbete med arbetsförmedling, försäkringskassa och kommunen. Man sysselsätter personer som varit arbetslösa länge, är sjukskrivna eller av andra orsaker inte lyckats få något arbete. Projektet Stjärnan driver bland annat Companiets second-hand-affär.

– Jag var arbetslös tidigare och för mig är det här ett stort lyft, säger Ing-Marie Bosshammar som varit i projektet ett par år.

Manfred Heydorn är ny bland deltagarna.

– Tidigare jobbade jag på Återbruksvaruhuset, men det har ju lagts ner. Där sysslade jag med möbelrenoveringar och det ska jag göra även här. Det känns bra.

– Med de nya lokalerna kan vi ha en bredare verksamhet. Idéerna är många, men utgångspunkten är alltid att deltagarna ska utvecklas, men att allt sker utifrån den egna förmågan, säger Anneth Gustafsson.

Kunskap tillvaratas. I många år har Manfred Heydorn sysslat med snickeri och möbelrenovering. Nu ges han möjlighet att fortsätta med det inom projektet Stjärnan.

Mer läsning

Annons