Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att börja kompostera

Kommunerna Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg är redan inne i det så kallade komposteringsprojektet. Nu är det Hällefors tur att förändra sin sophämtning enligt en miljöstyrande taxa.

Annons

– Vi följer riksdagens nationella mål att senast 2010 ska 35 procent av allt biologiskt avfall återvinnas och vi har satt som vårt mål att senast 2011 ska alla abbonnenter i de fyra kommunerna i norra Örebro län ges möjlighet att kompostera avfall som vi hämtar, berättar Ann-Louise Hedlund, projektledare för Komposteringsprojektet i Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Dyraste valet

Att välja att inte kompostera sina sopor, alltså att ha hämtning av blandat avfall, blir det dyraste alternativet.

I dag kostar en normaltaxa med hämtning av blandat avfall var fjortonde dag 2 193 kronor om året. De framtida taxorna ska vara 2 193 kronor för hämtning av brännbart och komposterbart avfall, 2 779 kronor för blandat avfall och 1 753 kronor för hemkompostering.

Vid val av hämtning av brännbart och komposterbart avfall får fastighetsägaren ytterligare en soptunna för att klara den sorteringen.

Måste nyanmäla

BKT har redan påbörjat arbetet med att informera 2 500 villaägare om de förändrade reglerna i avfallshanteringen. Alla villaägare ska välja ett av de tre hämtningsalternativen. Om man inte anmäler något alls blir det per automatik blandat avfall som gäller.

– Även de villaägare som redan i dag har hemkompostering måste nyanmäla detta för att uppdatera den informationen hos oss, säger Hedlund.

Ambitionen är att kommunens samtliga villaägare ska vara involverade i det nya systemet innan nyåret. Alla större fastighetsägare, som till exempel Hällefors bostads AB, ska också in i det nya taxesystemet.

Utställning om nya avfallshanteringen

En utställning om de nya avfallshanteringsreglerna visas på Hällefors bibliotek vecka 37, 39, 40, 41, 43, 44 samt på Måltidens Hus i Grythyttan vecka 38 och 42. Utställningen är bemannad av BKT måndagar och onsdagar klockan 15.30–18.

Mer läsning

Annons