Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade turer lindrar kommunens varsel

Delade turer inom omsorgen blir konsekvensen efter fackförhandlingar med kommunen. Det var ett sätt att ändå minska effekterna efter varslen som lagts.

Annons

Totalt 37 heltidstjänster varslades av kommunen för en tid sedan och ska ge en besparing på närmare 15 miljoner kronor. För omsorgens del handlade det om 22 tjänster men efter fackliga förhandlingar står det klart att endast en halvtidstjänst försvinner. Lösningen har skett genom att inte tillsätta vakanser samt med pensionsavgångar.

Klar försämring

Konsekvensen är dock att delade turer införs.

– Beträffande tjänster som försvinner är jag nöjd, men definitivt inte med delade turer. Det är en klar försämring, som att backa klockan fyrtio år. En katastrof, säger Kommunals ordförande Anna-Lena Järnberg.

Detta innebär i förläningen att Hällefors kommun blir mindre attraktiv på arbetsmarknaden och att redan anställda får sämre trivsel anser Järnberg.

Kvinnor i kläm

– Personalen blir knuten till arbetsgivaren hela dagen, men utan att få betalt. Några timmar ledigt mitt på dagen är svårt att spendera, särskilt med vetskapen att man ska tillbaka till jobbet. Svårast blir det för anställda som pendlar från annan ort.

– Det är så typiskt att en sådan här försämring kan genomföras i ett kvinnodominerat yrke. Jag skulle vilja se verkstadsgubbar gå med på delade turer, säger Järnberg.

Mer läsning

Annons