Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designsamlingar ska nu säljas av Bukowskis

Den 26 mars i år begärdes stiftelsen Formens hus i Hällefors i konkurs. Nu ska designsamlingarna, värderade till flera miljoner kronor, säljas på auktion av auktionsfirman Bukowskis.

Annons
Formens hus i Hällefors.

– Exakt vad vi kommer att få in till konkursboet efter auktionen är svårt att säga, men det bokförda värdet på samlingarna är cirka 5 miljoner kronor, säger konkursförvaltare advokat Clas Rosdahl.

Alvar Aalto-rumÅr 2005 invigdes Formens hus i Hällefors. I huset fanns då bland annat designsamlingen ”Design 1900-tal” som byggde på Torbjörn Lenskogs ”Industrial design collection”. I samlingarna ingår bland annat ett rum med inredning från arkitekt Alvar Aaltos Paimio sanatorium.

– Bukowskis bedömer att intresset för vissa delar av designsamlingarna är mycket stort, säger Rosdahl.

Vissa föremål i samlingarna ska säljas separat medan andra delar säljes i samlingar.

Har redan såltsI Formens hus drevs även en designutbildning, Fidu. Inventarierna som tillhörde Fidu-utbildningen har nu, efter budgivning, sålts till stiftelsen Rinman Education i Hällefors som har ambitionen att fortsätta att driva utbildningen på orten. Försäljningspriset på inventarierna är hemligt.

– Vad Rinman betalar redogör vi för i slutredovisningen av hela konkursen. Innan dess berättar vi inte vad köpesumman är. Den principen har vi, säger Rosdahl.

Måste godkännasInnan Rinman kan starta Fidu ska ett godkännande ges från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Stiftelsens skulder har beräknats till ungefär 7,8 miljoner kronor. Underskottet i konkursboet, efter värdering av tillgångar, beräknas till drygt 1 miljon kronor. Den största enskilda fordringsägaren i konkursboet är Kommuninvest med en fordran på 5,5 miljoner kronor.

Designsamlingarna ska säljas på auktion.

Mer läsning

Annons