Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du behövs-dag för unga

Visst behövs du på arbetsmarknaden. Det är huvudtemat och budskapet när skolan tillsammans med näringsliv och offentliga arbetsplatser arrangerar ”du behövs-dagen” med tema framtid och arbete.

Annons
Arbete med stetoskop. Muhamed Husein Hasbullah undersöker Daniel Frisks puls och blodtryck med assistans av Marika Wiker.

– Jag vill arbeta med musik, spela i rockband eller göra en solokarriär, säger Thomas Andersson.

Thomas går sista läsåret i grundskolan. Nästa år är hans plan att studera vidare på rockgymnasiet i Örebro.

Det där med att få i gång funderingar kring vad man ska göra och jobba med som vuxen är själva idén med du behövs-dagen.

Se möjligheterna

– Vi vill få ungdomarna att se möjligheterna, inte hindren, för att kunna jobba med just det som de drömmer om. Och att de inser att förverkligande av en dröm också kräver en hel del arbete, säger Christina Johansson, chef på Rinman Education.

Thomas är beredd att arbeta för sin dröm, inget tal om den saken.

– De flesta i min släkt jobbar i skogsbranschen, men jag ska gå åt ett helt annat håll, säger han.

Eilish van Est, i årskurs 8, har också genomtänkta visioner om sin framtid.

– Jag vill bli veterinär. Tänker nog söka till Kvinnersta gymnasium. Och jag skulle gärna resa till USA och jobba ett tag i deras räddningstjänst för djur. Jag vill även spela teater.

Många yrken på plats

Hela torsdagen ägnade åttorna och niorna åt temadagen. I Folkets hus genomfördes workshops och föreläsningar. Här fanns många yrkesrepresentanter som berättade om förutsättningarna att vara verksamma i just deras bransch.

Ytterligare en tanke med temadagen är att visa på vilka typer av yrkesutbildningar man kanske bör satsa på om man vill bo kvar i sin hemkommun och att vissa yrkesval också troligen innebär att man måste bo och jobba på annan ort.

Medan åttorna deltog i work shops i Folkets hus så genomförde niorna studiebesök på arbetsplatser som till exempel Stora Ensos virkesterminal och Hällefors fjärrvärmeverk.

Som föreläsare på förmiddagen deltog Jesper Bergstrand från Arbetsförmedlingen och Martin Frölander från Lernia.

Skottsäkert. Sven-Åke Hultman hjälper Rasmus Holm att testa polisens skyddsväst. På bilden syns också Annabell van Hemskerk.
Jobbdrömmar och framtid. Nicolina Larsson vill jobba med spa och hälsa, Thomas Andersson vill spela rock och Alexander Kekkokangas vill arbeta med teater.

Mer läsning

Annons