Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kräver simhall

Mer simundervisning och en simhall i Hällefors. Det kräver nu eleverna i 4A på Kronhagsskolan efter larmrapporten om den dåliga simkunnigheten hos skolbarn i Hällefors.

Annons
Simhall i Hällefors. Klass 4A på Kronhagsskolan vill att kommunen bygger en simhall i Hällefors. På bilden också läraren Linda Igelström.

Många elever i kommunen kan inte simma 200 meter och räknas därmed inte som simkunniga enligt gällande definitioner.

I vintras slog idrottslärarna larm om den bristfälliga simkunnigheten hos barnen i Hällefors.

Statistik presenterades för bildningsnämnden som visade på hur många barn som faktiskt inte har tillräckliga simkunskaper.

Regelbunden simundervisning och inte bara simprov, mindre grupper vid simundervisningen, simskolor på sommaren samt ett nybygge av en simhall i Hällefors föreslog idrottslärarna.

Nu kräver eleverna på Kronhagsskolan detsamma. I en debattartikel som publicerades i NA i lördags argumenterar skolklassen för att kommunen bygger en simhall i Hällefors samt att mer simundervisning erbjuds i skolan. En simhall i Hällefors ser eleverna som en livsviktig livförsäkring.

– Drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken för barn i Sverige, berättar Elias Enström som är en av eleverna i 4A.

Klassen jobbar just nu med en egen skoltidning och det var i samband med detta som debattartikeln till NA skrevs. En hel del fakta kollades upp innan texten skickades iväg, bland annat jämfördes simkunnigheten i Hällefors med simkunnigheten i grannkommunen Filipstad som har en egen simhall.

– Fler barn i Filipstad klarar simproven än vad barnen i Hällefors gör, konstaterar Edel Nilsson.

Med en simhall på hemorten ska inte bara simkunnigheten förbättras, framhåller eleverna, utan en ny fritidsaktivitet för alla kommuninvånare skapas också.

POLITIKERNA OM SIMHALL:

Kommunen ska ha en fullgod simundervisning, men att en simhall ska byggas är inte troligt, är budskapet från ledande politiker.

– Att skolbarn kan simma är lika viktigt som alla andra ämnen. Men vi måste kunna ha en fullgod simundervisning utan att behöva bygga en simhall, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Sedan idrottslärarnas larmrapport presenterades för nämnden har en utredning påbörjats om simkunnigheten hos eleverna i kommunen. Backius vill invänta resultatet av denna innan han säger mer exakt vilka eller om ens några åtgärder behöver göras för att förbättra elevernas simkunnighet.

– Jag förstår de som vill ha en simhall i Hällefors, som privatperson vill jag det också, men det är en rejäl investering och just nu handlar det mest om att få näsan över vattenytan ekonomiskt för kommunen, säger Backius.

Kommunalråd Ritha Sörling (S) svarar ungefär detsamma.

– I nuläget ser jag ingen ekonomisk möjlighet att bygga en simhall. Vi ska minska kommunens kostnader med 55 miljoner kronor på fem år samtidigt som vi är mitt i projekt Skola 2010 och måste hitta en lösning för Formens hus. Men kanske har vi ett annat handlingsutrymme om några år, säger Sörling.

Simundervisning:

I dag har kommunen simundervisning i årskurs 2. De elever som inte kan simma 25 meter i slutet av tvåan får simundervisning även i trean. Under årskurs 4–9 erbjuds ingen simundervisning utan endast simprov. Skolan använder simbassängen i Filipstad och Nora.

Enligt kursplanen i idrott ska eleverna nå målet att kunna simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. Enligt skollagen är kommunen skyldig att ge eleverna förutsättningar att nå målen.

Mer läsning

Annons