Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bit historia

I slutet av 1970-talet fick fotografen Ove Karlsson chansen att följa med ner i de gamla gruvgångarna i Silvergruvan.
Nu ställer han ut sina fotografier i samband med Nostalgidagarna.

Annons

Redan 1896 slutade man bryta malm i Silvergruvan. Men i slutet av 1970-talet återupptog gruvbolaget Boliden brytningen.

På den tiden arbetade Ove Karlsson som fotograf, med egen ateljé i Grythyttan. Men han hade sommarstuga i Silvergruvan och blev intresserad av ortens historia. När gruvbrytningen drog igång igen tog han kontakt med Boliden och fick möjlighet att följa deras personal med ner i gruvan.

Men det var inte helt enkelt att fotografera nere i gruvan.

– Det var dimmigt därnere och linsen immade igen. Jag fick fästa en plastpåse över objektivet. Då gick det lättare att fotografera, säger Ove Karlsson.

”Silvret och Bygden”

Vid den här tidpunkten kom han i kontakt med forskaren Ernst Ture Ström som hade skrivit en avhandling om Hällefors och Grythyttans historia. Tillsammans sammanställde de skriften Silvret och Bygden, om Silvergruvans historia. Ernst Ture Ström skrev texterna och Ove Karlsson bidrog med bilder.

Brytningarna i Silvergruvan lades ner efter bara ett år. Men en hel del bilder hann det ändå bli. Fotografierna blev en utställning över Silvergruvans historia. Förutom att visas runt om i bygden visades den även på Tekniska museet i Stockholm.

Medverkar i film

Ove Karlsson medverkar i Documentary Groups nya film om Hällefors och Grythyttan på 70- och 80-talen. Det var när den spelades in som idén att ställa ut fotografierna igen föddes.

På lördag är det vernissage på DG:s i samband med Hällefors Nostalgidagar.

Mer läsning

Annons