Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del politiker vill inte sälja reservatet

Politikerna vill undersöka möjligheten att sälja Björskogsnäs. Men flera ledamöter förvissar sig om att det inte är ett slutgiltigt mål.– Jag vill att kommunen behåller området, säger Allan Myrtenkvist (S).

Annons

Kommunförvaltningen har i ett politikeruppdrag tagit fram beslutsunderlag gällande Björskogsnäs. Man konstaterar att underhålls- och investeringsbehovet på de två byggnaderna i området är närmare en miljon kronor och ska bekostas av kommunen.

Kommunförvaltningen betonar i utredningen att kommunen måste se över vilka möjligheter som finns för framtida skötsel av Björskogsnäs. Kontakt har tagits med såväl länsstyrelse som Naturvårdsverekt i ärendet. Kommunen frågar om det är möjligt att sälja området, men har ännu inte fått något svar.

Två alternativa beslut om Björskogsnäs har lagts fram till kommunstyrelsen av kommunens tjänstemän.

1. Att kommunstyrelsen omfördelar resurser för att bekosta åtgärderna och ha målsättningen att Björskogsnäs förblir ägt av kommunen.

2. Att förvaltningen får i uppdrag att utreda möjligheterna till försäljning av området.

Christina Johansson (M) var redan 2006 emot att kommunen köpte området av Bergvik skog. Kostnaden var då 1,5 miljoner, varav Naturvårdsverket bidrog med hälften. Nu förespråkar Johansson försäljningsalternativet. Hon påpekar att oavsett ägare gäller naturreservatets skötselplan.

Allan Myrtenkvist känner en viss oro och vill inte få en konflikt kring området, eller att det stängs för allmänheten. Helst vill han att Björskogsnäs förblir i kommunens ägo.

Anna Eriksson (V) är på samma linje.

– Det är viktigt att hitta möjligheterna för att behålla området, säger Eriksson.

Både Myrtenkvist och Eriksson viker sig ändå för att undersöka försäljningsmöjligheterna vilket kommunstyrelsen nu har bestämt ska göras.

– Vi låser oss inte för något alternativ. Vi beslutar bara om en utredning, inte en försäljning, säger Ritha Sörling (S).

Mer läsning

Annons