Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lösning som kan ge sämre vårdkvalitet

Gläntan blir ett permanent vård- och omsorgsboende på Fyrklövern. Platserna behövs för att undvika sanktionsavgifter, men verksamheten ska klaras med befintlig personal.

Annons

Lägre bemanning, högre arbetsbelastning och risken att vårdkvaliteten försämras kan bli konsekvenserna när avdelningen Gläntan på sjukhemmet Fyrklövern görs om till ett permanent vård- och omsorgsboende. Gläntan har fungerat som ett korttidsboende när ålderdomshemmet Sörgården i Grythyttan avvecklats. Enligt planerna skulle Gläntan därefter tas bort.

19 personer i kö

Förvaltningschef Katarina Strömgren Sandh förklarar att de sju platser det handlar om behövs för att beta av den kö på 19 personer som söker permanent vård- och omsorgsboende.

Det är ett faktum att kommunens omsorg inte kunnat erbjuda fjorton personer som beviljats vårdboende någon plats inom tre månader som lagen föreskriver. Ärendena har anmälts till Förvaltningsdomstolen av Socialstyrelsen.

Kommunen har fått drygt 600 000 kronor i sanktionsavgift redan och riskerar att få betala ytterligare 1,5 miljoner kronor. Fler permanenta platser skulle enligt Strömgren Sandh göra det möjligt att undvika fler sanktionsavgifter.

Men verksamheten får inte kosta mer pengar. Verksamheten på Gläntan ska klaras med personal som redan finns på Fyrklövern. Ulla Werdin (GL) är irriterad över situationen.

– Än en gång visas att beslutet att lägga ner Sörgården var felaktigt. Nu ska en ny avdelning öppnas. Horribelt.

”Skamligt”

Partikamraten Hans-Otto Pohlmann instämmer och tycker tillvägagångssättet är skamligt.

Förvaltningschefen försvarar det hela med att verksamheten centraliseras till Hällefors vilket ligger i linje med det politiska uppdraget att renodla boendeformerna.

Fler permanenta vård- och omsorgsplatser är också en förberedelse för en allt mer äldre befolkning menar Strömgren Sandh.

I och med omsorgsnämndens beslut kommer schemaändringar bli nödvändigt och personaltätheten på Fyrklövern blir betydligt lägre.

Mer läsning

Annons