Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En strid ström av blodgivare

Blodtörstiga kanske man kan kalla dem, men i positiv bemärkelse. Varje kvartal finns landstingets blodbuss på plats utanför vårdcentralen i Hällefors för att ta emot blodgivare.

Annons
Ruschigt. Det är full fart på det lilla utrymmet i blodbussen. Sjuksköterskan Ove Gefvert tar hand om blodgivaren Kent Sjöberg. På britsen till höger väntar Navdar Hay Yousef som är ny givare. Vid bänken står undersköterskan Lasse Malmberg.

En välkomnande och hjärtlig stämning råder i blodbussen. På de fyra britsarna avlöser blodgivarna varandra i en strid ström. Allt medan personalen ser till att fylla påse efter påse med blod. Varje besök ska ta maximalt tolv minuter. Ytan är liten och det blir en smula trångt när människor kliver ut och in i bussen.

– Här är en viss husvagnskänsla, säger sjuksköterskan Ove Gefvert och tar emot ytterligare en givare.

Martin Eklund är van situationen. Han har varit blodgivare i tio år.

– En kompis tog med mig och sedan har det rullat på. Det känns bra. Jag får en uppdatering av mitt eget fysiska värde och så hjälper jag andra. Dessutom tror jag det är nyttigt att ge blod.

Många trotjänare

Många trotjänare dyker upp och berättar om alla år de varit givare. Öivinn Herou är en av dem. Enligt landstingets uppgifter har han lämnat blod 90 gånger. Det blir över 40 liter blod totalt genom åren.

– Vi hade en drive på brandstationen när jag var knuten dit. Vi uppmanades ställa upp och nu har det blivit en vana.

Öivinn upplever inte någoting alls vid tappningen. Andra kan bli lite trötta eller få en euforisk känsla.

– Det känns bra. Som om jag blir lättare om huvudet på något sätt, säger Anneli Evertsson som varit givare i över tjugo år.

– Jag vill göra en välgärning och dessutom har jag en lite ovanligare blodgrupp.

Undersköterskorna Eva Andersson och Lasse Malmberg jobbar på med tappningen, servar och småpratar med besökarna.

Labbassistenten Anne Björkman märker upp blodpåsarna och packar ner dem i kyllådor. Alla ser till att arbetet flyter på.

Ett bra tappställe

– Under de här två dagarna tar vi emot omkring 140 givare, säger Ove Gefvert.

Antalet har sjunkit något den senaste tiden, men Hällefors är enligt personalen ett bra tappställe i länet.

– Några nya har dykt upp de här dagarna, men vi behöver ständigt fler givare, säger Ove.

På väg. Blodbussen utgår från Universitetssjukhuset i Örebro och har omkring 40 hållplatser i hela länet. Anette Filipsson är en av givarna i Hällefors.
Full fart är det i blodbussen mest hela tiden. Undersköterskan Eva Andersson och labbassistenten Anne Björkman tar hand om blodgivarna. I stolen sitter Navdar Hay Yousef som ger blod för första gången.
Lite administrativa uppgifter följer blodgivningen. Undersköterska Eva Andersson och sjuksköterskan Ove Gefvert ser till att alla uppgifter följer med blodet. Allan Myrtenkvist  t v fyller i en hälsodeklaration innan han blir tappad.
Navdar Hay Yousef tycker det känns bra att bli blodgivare. Labbassistent Anne Björkman och undersköterskan Lasse Malmberg servar givarna, bland annat Allan Myrtenkvist längst bort.
Nyttig insats. Martin Eklund har varit blodgivare i tiotalet år och tycker han mår bra av att ge, samtidigt som han gör nytta. Undersköterskan Eva Andersson från USÖ sköter tappningen.
Viktiga droppar. Upp emot 140 blodgivare finns i Hällefors kommun, men man tar gärna emot fler.
Transport. Blodet packas i kylboxar och körs med taxi till blocentralen på USÖ.
När blodbussen stannar till i Hällefors ställer Röda korset upp med värdinnor som tar hand om givarna efter tappning. Vivi Skoglund bjuder Angelika Schartman på kaffe. I bakgrunden syns värdinnan Barbro Billock.
Blodgivarna får en liten present som uppmuntran vid varje givningstillfälle. Angelika Schartman väljer en kasse som Röda kors-värdinnan Barbro Billock överlämnar. Vid sidan syns Kent Sjöberg som också nyss gett blod.

FAKTA: Blod

Vid varje blodgivning tappas 4,5 dl blod, vilket är en tiondel av kroppens totala blodmängd. Efter några veckor är antalet blodkroppar normalt igen.

Blodet testas alltid efter tappning.

En vuxen människa har 4–6 liter blod, beroende på kroppsstorlek.

Blodet transporterar syret i kroppen, men bekämpar också infektioner.

Blod i länet

Blodbussen utgår från Universitetssjukhuset i Örebro och har cirka 40 hållplatser i länet.

Män får lämna 4 gånger/år, kvinnor 3 gånger/år.

Friska personer 18–60 år kan bli blodgivare.

Tappning på USÖ och blodbussen ger 9 900 påsar/år.

Mer läsning

Annons