Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för skott mot tidningsbud

Under sin första vecka som tidningsbud sköts Leif Henriksson i halsen. Nu har skytten dömts till fängelse.
– Bra att han får sona sitt brott, säger Leif.

Annons

Det var natten till den 28 juni som Leif Henriksson satt på en låda och rökte utanför postkontoret i Hällefors. En bil kom åkande och en ruta vevades ned.

Sedan small det till. Leif hade träffats av en luftgevärskula strax nedanför örat. Kraften i skottet gjorde att han kastades av lådan.

– Lyckligtvis träffade kulan inte ögat eller örat. Då hade jag riskerat att bli blind eller fått trumhinnan spräckt. Och hade den trängt längre in så hade halspulsådern varit i fara, säger Leif Henriksson i dag.

Chockad tog han upp jakten på bilen. Förföljandet gick i hög fart genom Hällefors, och vid ett tillfälle körde han in i den andra bilen för att få stopp på den. Det lyckades inte.

Däremot kunde polisen, som Leif hade kontakt med under jakten, gripa gärningsmannen och de andra i bilen strax efteråt. Gripandet skedde i en lägenhet.

Nu har den 24-årige gärningsmannen dömts till fyra månaders fängelse för misshandel. Under rättegången hävdade 24-åringen att han aldrig siktade mot Leif, utan bara sköt mot hans bil.

Men det motsägs av de tre andra ungdomarna som var med i bilen. De såg alla att det satt en person vid postbilen.

”Lägg ned, det står ju någon där” och ”Ge dig, sluta” skrek chauffören av bilen och hennes väninna till 24-åringen. Trots det avlossade han skottet.

Tingsrätten anser att han var helt likgiltig inför om han skulle träffa Leif eller inte.

Leif Henriksson är ganska nöjd med domen.

– Jag hade kanske hoppats på ett lite högre skadestånd, även om det inte är pengar det handlar om. Men det är bra att han straffas, för det han gjorde var livsfarligt och otäckt.

Leif får 17 670 kronor i skadestånd.

Numera kör han skolbuss. Leif slutade jobbet som tidningsbud för en månad sedan. Händelsen i somras spelade stor roll för det beslutet.

– Jag känner mig faktiskt fortfarande otrygg på nätterna.

Mer läsning

Annons