Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fascinerad av fantasy

Henrik Jonasson, 16 år, gillar två saker; fantasy och teckning. När han kombinerar dessa två intressen skapas det konst. I helgen hade Henrik vernissage i en alldeles egen konsthall.

Annons
Öppnade egen konsthall. Henrik Jonasson ville ha konstvernissage. Då hyrde han en tom affärslokal av Boab. BILD: ANDERS ALMGREN

Den tomma affärslokalen på Schillingvägen (där det förut fanns en damfrisering) fylldes med konst under lördagen och söndagen. Henrik ville ha en utställning och bestämde sig för att själv ordna med en konsthall.

– Jag har hyrt den här lokalen av Boab över helgen, berättar han.

Andra världar

Väggarna har Henrik fyllt med sina alster.

– En del bilder fantiserar jag själv ihop, annat är från böcker, film och spel. Och så målar jag nordisk mytologi.

Det är svärdsmän, drakar, eld och krigare i Henriks bildkonst.

– Fantasy är ju den genre som fascinerar mig mest och det avspeglas i mina bilder. Jag gillar berättelserna om andra världar och om hjältarna som lever där.

Har hållit på länge

Henrik har tecknat och målat så länge han kan minnas. När han var 11–12 år gammal började han teckna och måla mer seriöst, som han uttrycker det själv.

– Jag lägger ned mycket tid på det här. Vissa verk tar några dagar, andra bilder kan ta mig flera veckor att göra klart beroende på hur detaljrika jag väljer att göra dem.

När Henrik inte målar fantasy läser han fantasy eller spelar fantasy-spel. Favoriten i litteraturen är Tolkiens Härskarringen.

Henrik har deltagit tidigare i samlingsutställningar inom skolans organisation. Och han har väggmålat i kulturskolans lokaler.

När det kändes som läge att ha sin allra första egna utställning ville han fixa sin egen konsthall.

– Jag har öppet bara i två dagar den här gången och testar hur det fungerar. Så får vi se när nästa utställning kan bli.

Mer läsning

Annons