Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberkabel till fler

Utbyggnaden av fiberkabelnätet fortsätter i Hällefors kommun, men det är upp till byinvånarna om det ska dras ännu mer. Kommunens it-chef Lars Örtlund säger att intresset är stort.

Annons
Installation av en bredbandskabel.

Länets alla tolv kommuner deltar tillsammans med länsstyrelsen i Örebro i ett bredbandsprojekt. Man söker tillsammans pengar från Landsbygdsprogrammet, en statlig satsning på utbyggnad av bredband i glesbygden.

Nyligen beviljade Post- och telestyrelsen ett bidrag till Hällefors kommun på 900 000 kronor till stöd för kanalisation. Det innebär att man lägger ner rör eller slang där fiberkabeln senare kan blåsas i.

– Det här är pengar som kan komma hela länet till del. Vi träffas i länsmöten en gång i månaden för att diskutera och sedan maximera pengar vi får från staten totalt sett, säger Lars Örtlund.

– Vad vi måste veta är att det finns något intresse i byarna dit vi drar slangarna, att någon tar emot i andra änden.

Därför är det viktigt att byalag engagerar sig. Det är de som måste göra ansökningar hos länsstyrelsen.

– Vi hjälper till att skriva ansökningarna. Flera byar är redan med och har också fått pengar beviljade.

Lars Örtlund nämner Bovik, Knuthöjden, Saxhyttefallet och Sävenfors.

– Även om det är slut på bidragspengarna just nu är det idé att söka. Det kommer säkert mera och då finns man med i ett tidigt skede.

– Vår vision är att knyta ihop hela kommunen, att komma så långt ut som möjligt. Det är tom slang nu, men en infrastruktur som kan göra att bredbandsbolag blir mer intresserade.

– Detta är enda sättet för oss här ute i skogarna att kunna bo kvar, fiberutbyggnaden blir en viktig plattform för framtiden. En nödvändighet om vi ska kunna hänga med i utvecklingen.

Mer läsning

Annons