Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fidu kan bli kvar i Hällefors

Rinmanstiftelsen vill driva designutbildningen Fidu och har skickat in en intresseanmälan till Myndigheten för yrkeshögskola.

Annons

Det är med anledning av stiftelsen Formens hus konkurs som möjligheten kan ges att den förberedande industridesignutbildningen Fidu drivs vidare i Hällefors.

En utbildning som startades av Hällefors kommun för 13 år sedan, men som på senare år förts över till stiftelsen Formens hus.

– Vi vet inte vad konkursen kommer att innebära för den överenskommelse som träffats mellan Hällefors och Möbelriket i Lammhult. Därför tar vi det säkra före det osäkra och skickar in en intresseanmälan till Myndigheten för yrkeshögskola, säger Ritha Sörling (S), ordförande i Rinmanstiftelsen.

Vill ta chansen

Om överenskommelsen med Lammhult fortsätter att gälla när konkursen inom stiftelsen Formens hus är utredd, då är det så, förklarar Sörling.

– Men om scenariot är ett annat vill vi ta chansen att vara med på tåget.

Då skulle Rinmanstiftelsen i Hällefors konkurrera med Möbelriket i Småland om Fidu-utbildningen. Hur stora chanserna för en etablering i Hällefors är vill Sörling inte spekulera i, men blir det ett positivt besked skulle det ha stor betydelse.

– Allt ska gå rätt och riktigt till, löften som getts gäller i första hand. Men visst har det ett värde om vi kan säkra upp utbildningen här i Hällefors. Verksamheten har fungerat bra och fått ta emot oförtjänt mycket stryk under processerna inom Formens hus. Yppar sig nu andra möjligheter vill vi vara med. Det känns som det är väl värt att ta chansen.

Andra funderingar

En fortsättning för Fidu i Hällefors är inte i första hand en lösning för själva fastigheten Formens hus enligt Sörling.

– Nej, den diskussionen har vi inte ens haft. För fastigheten har vi helt andra funderingar och tänkta lösningar. Huset kommer att få liv, på den punkten är jag inte orolig.

Mer läsning

Annons