Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskolan vill flytta in i Formens hus

Hällefors folkhögskola vill flytta. Tidigare diskuterades en flytt till Folkets hus. Nu vill folkhögskolan flytta in i Formens hus.

Annons

– Våra nuvarande lokaler är varken ändåmålsenliga eller tillräckligt stora för oss. Att flytta vår verksamhet till Formens hus är ett super-intressant spår vi nu jobbar med, säger Susanna Stark, rektor på Hällefors folkhögskola.

Folkhögskolan diskuterade denna flytt på sitt årsmöte. Man har även varit på plats i Formens hus och fått en guidning i lokalerna och tagit upp sitt önskemål med ledningen för Formens hus.

– Vi har en målsättning att vara en mötesplats för hela Hällefors, inte bara för våra elever.

– Vi har många verksamheter som riktar sig till allmänheten och därför vill vi också att skolans lokaler ligger centralt beläget i samhället.

– Formens hus vore idealiskt.

– Dessutom har vi även själv en designutbildning och jag tycker också att vi speglar andan i Formens hus bra. Och flyttar vi in vår verksamhet, med 150 elever och 23 lärare, så fyller vi definitivt byggnaden med liv och rörelse och bidrar till att huset öppnas upp igen.

Folkhögskolan ligger i före detta förskolelokaler intill Polstjärnans bostadsområde. Tidigare ville skolan flytta in i Folkets hus, men det sade styrelsen för Folkets hus nej till.

HÄLLEFORS.

Peter Carlsson (S), ordförande i stiftelsen Formens hus, tycker att folkhögskolans idé att flytta in i Formens hus låter mycket positivt.

– Jag blir glad av denna förfrågan. Vi måste ju hitta verksamheter som genererar intäkter och att få folkhögskolan som hyresgäst skulle ju skapa fasta hyresintäkter, säger Carlsson.

På onsdag nästa vecka ska folkhögskolans förfrågan diskuteras i styrelsen för Formens hus.

– Det bekymmer jag ser om folkhögskolan flyttar in all sin verksamhet i Formens hus är att designsamlingarna inte får plats.

Peter Carlsson har gjort beräkningen att det kostar 1,2 miljoner kronor om året att driva fastigheten Formens hus.

Intäkterna från designutbildningen Fidu täcker 35 procent av fastighetens omkostnader.

Mer läsning

Annons