Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fond för bildbegåvningar

Ingrid Ahlströms kulturfond ska instiftas. Det är Sture Beckman som skänker 500 000 kronor i aktiekapital till kommunen för att hedra minnet av sin sambo.

Annons

Det är i ett gåvobrev till Hällefors kommun som Sture Beckman tar initiativet till att kulturfonden instiftas. Ingrid Ahlström som hade ett stort intresse för bildkonst avled 6 mars 2007.

– Hon var grafiskt utbildad men målade och tecknade mycket. Ingrid uttalade ofta sin stora glädje när hon såg barn eller unga ägna sig åt bildskapande. Hon uttryckte också en vilja att uppmuntra unga med begåvning och talang för ämnet, säger Sture Beckman.

Beckman skänker därför aktier till ett värde av 500 000 kronor till kommunen. Del av avkastningen, tre fjärdedelar men som lägst 10 000 kronor plus årlig indexuppräkning, ska användas till ett årligt stipendium. En fjärdedel av värdet läggs till kapitalet.

Lärare utser kandidat

Stipendiet ska delas ut vid varje vårtermins slut. Det ska gå till den eller de elever i kulturskolan eller motsvarande skolform som visat stor begåvning och fallenhet för bildämnet, främst måleri och teckning. Lärare som undervisar i ämnet ska utse lämplig stipendiat enligt de regler som Beckman satt upp. Om reglerna säger att en politisk nämnd måste fatta beslut om utdelning ska detta endast vara en formell bekräftelse på lärarnas beslut, framhåller Beckman.

– Det känns bra att kunna stötta unga i enlighet med Ingrids intresse, men det här är också ett sätt att hon finns kvar i någon form, säger Sture Beckman.

Första stipendieutdelningen ska ske vid vårterminens slut 2010.

Mer läsning

Annons