Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändrad organisation ska också spara

Datasystem och nyckelfria lås ska effektvisera omsorgen. Pengar fattas i budgeten, men några personalnedskärningar ska inte behövas.

Annons

Ytterligare en åtgärdsplan ska upprättasför kommunens omsorg. Nämndordförande Barbro Stein (GL) konstaterar att det fattas 3,5 miljoner kronor i budget 2013.

– Förvaltningschefen har i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan, vilket inte är en lätt match, säger Stein.

Att hämta hem pengarna blir svårt säger Stein. Hon hoppas mycket på organisatoriska förändringar och effektviseringar. Ett datasystem som ger en helhetsbild av verksamheten införs. Ett nyckelfritt låssystem ska spara tid.

– I dag saknas detaljkontroll i vårdplaneringen. Resurser ska organiseras, vilket sparar tid och pengar samt ger bättre verksamhet.

Om åtgärderna räcker för att klara ekonomin är tveksamt enligt Stein. Några personalneddragningar planeras dock inte. Med ökade bemanningskrav från Socialstyrelsen blir det snarare tvärtom.

Inte heller ska dagrehabiliteringen drabbas säger Stein. Den enda icke lagstyrda verksamhet som förvaltningen tidigare pekat på som möjlig besparing.

– Vi måste ha is i magen och se till behoven. I slutänden är det till fullmäktige som nämnden måste vända sig när pengarna inte räcker.

Mer läsning

Annons