Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbifart Hjulsjö lutar åt nordligaste förslaget

Bygg förbifart Hjulsjö enligt förslaget på den nordligaste omdragningen av riksväg 63 förbi Hjulsjö, föreslår Ljusnarsberegs kommun, Regionförbundet, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen. Hällefors kommun har inte tagit ställning ännu.

Annons

Riksväg 63:s sträckning genom Hjulsjö by bedöms inte som tillräckligt trafiksäker.

En ny sträckning norr om Hjulsjö har därför utretts och tre olika förslag har presenterats. Samtliga förslag till ny vägsträckning förbi Hjulsjö går norr om byn.

Den nordligaste sträckningen av dessa är alltså vad som nu verkar förespråkas mest, inklusive från Trafikverket själva i det presentationsunderlag av projektet som togs fram inför samrådsmöten om vägen i juni 2014.

Under hösten skulle remissyttranden om vägsträckningarna in från olika berörda parter. En viktigt part, Hällefors kommun, har inte sagt sitt i frågan ännu.

– Remissyttrandet från Hällefors kommun med Hällefors synpunkter på förbifart Hjulsjö får vi inte förrän i början av februari 2015, berättar Fredrik Sunnhed, projektledare på Trafikverket.

När alla synpunkter från olika

instanser är inkomna ska val av ny vägsträckning förbi Hjulsjö föreslås i en vägplan som Trafikveket ska ta ställning till.

– I början av 2016 är tanken att vägplanen ska vara klar. Det ska bli en totalentreprenad och då ska vi låta några entreprenörer räkna på kostnad för den nya vägsträckningen. Och sedan är planerad byggstart av förbifart Hjulsjö satt till år 2017 eller 2018.

Pengar finns avsatta åren 2017/2018 hos Trafikverket för genomförande av projekt förbifart Hjulsjö. Det går dock inte att säga säkert att byggprojektet kan komma i gång efter tidplan då vägplanen får överklagas till regeringen om någon berörd part så önskar, vilket i så fall kan betyda förseningar.

– Vi har också som mål att förbifart Hjulsjö blir loket som får i gång den övriga upprustningen av hela vägsträckan Hällefors-Kopparberg som planeras, bland annat med omkörningsfält och fler räcken, säger Fredrik Sunnhed.

Den fortsatta rutten av riksväg 63 Hällefors-Kopparberg ligger dock efter förbifart Hjulsjö i kalendern.

En ny vägsträcka norr om Hjulsjö har diskuterats i många år nu. En förstudie om detta gjordes redan år 2000. Året därpå tog länsstyrelsen beslut om att projektet inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. men sedan hände inte så mycket mera.

Men nu verkar det som sagt att vägprojektet är på gång. Ambitionen med den nya vägsträckan är att standard blir 80 kilometer i timmen och att två omkörningssträckor, ett åt respektive håll, ska skapas med stigningsfält.

Mer läsning

Annons