Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om arvoden ska utredas ytterligare

Den föreslagna förändringen av arvodesreglerna skulle, tillsammans med en ny organisation och färre nämndmöten, spara 500 000 kronor per år. Men förslaget om arvodena ska nu utredas mer.

Annons

– Det finns en politisk oenighet kring hur avgångsersättningen för kommunalrådet ska se ut. Som det är nu utgår ingen ersättning från dag ett för ett kommunalråd som avgår, säger Siv Sander (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Exakt hur de nya bestämmelserna ska formuleras angående avgångsersättningen råder det olika åsikter om hos partierna.

– Vi vill helst att det finns en politisk samsyn i denna fråga. Därför ska förslaget om arvodesbestämmelserna jobbas igenom en gång till i kommunstyrelsen innan det går tillbaka till fullmäktige. Men det betyder inte att vi kommer bli eniga då heller, men ett beslut måste ju tas förr eller senare.

I dag baseras kommunalrådets lön, och därmed övriga politiska månadsarvoden, på kommunchefens löneutveckling. I det nya förslaget finns med att arvodet ska utgå från riksdagsledamöternas arvoden i stället. Det betyder i så fall att Hällefors kommunalråds månadslön sänks med 600 kronor per månad till 42 750 kronor.

Det var Christina Johansson (M) som yrkade på återremiss och ytterligare utredning av arvodesförslaget och kommunfullmäktige ställde sig bakom detta.

Kommunalrådet Ritha Sörling (S), som även är ordförande i kommunstyrelsen, ville också ha en återremiss på förslaget.

– För min del är det framförallt reglerna som gäller kring de politiska uppdragen att sitta i stiftelser och bolag som jag vill ska ses över, säger Sörling.

– Jag åtar mig sådana styrelseuppdrag som representant för kommunen, men jag har samtidigt ett personligt ansvar om det går snett i bolaget eller i stiftelsen. Jag anser att det ska finnas en försäkringsanordning som gäller för dessa styrelseuppdrag.

Förändringen av den politiska organisationen, med införande av utskott under kommunstyrelsen, omsorgsnämnden och bildningsnämnden, godkändes dock av kommunfullmäktige. Den organisationsförändringen beräknas spara både tid och pengar.

Mer läsning

Annons