Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt sanering en lämplig åtgärd

Marken i Silvergruvan är förorenad och ytterligare saneringsåtgärder skulle behövas. Några beslut har dock inte fattats.

Annons

Ett saneringsprojekt genomfördes 2008 i Silvergruvan då 25 000 ton förorenad jord och sand fraktades bort och ersattes. Föroreningarna är rester efter ett gammalt vaskverk. I samband med saneringen upptäcktes ytterligare föroreningar, då på tomtmark. En ny förstudie har genomförts där det konstateras att förekomsten av arsenik och bly bedöms utgöra mycket stor risk för människors hälsa och miljön. Grova beräkningar säger att omkring 42 000 kubikmeter jordmassa behöver omhändertas till en kostnad av 85-170 miljoner kronor.

För att vattnet i området ska vara tjänligt krävs också åtgärder, vattenrening eller att byn förses med kommunalt dricksvatten. Uppskattningsvis är kostnaden för ledningsdragning från Hällefors, tio kilometer, 4-6 miljoner kronor.

Måndag 2 juni håller Bergslagens miljö och byggförvaltning, BMB, ett informationsmöte och berättar om de senaste undersökningarna, som visar mer i detalj var de finns. Man tar också upp möjliga åtgärder.

I dagsläget är det inte bestämt om någon sanering ska genomföras.

– Ansökan görs först till Naturvårdsverket. Om en ansökan görs kommer det ändå att ta tid innan sanering blir aktuellt, säger Jens Råberg på BMB.

Mer läsning

Annons