Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsande barnlär om naturen

– Fy Skräptanten! Så där får man inte göra!Mullebarnen tillrättavisar och samlar upp soporna hon slängt i skogen. Friluftsfrämjandet lär de unga hur det ska gå till i naturen.

Annons
Dramatiskt. Skräptanten dök upp i skogen och kastade sopor omkring sig. Barnen i Friluftsfrämjandets mullegrupp tillrättavisade henne.

Med ryggsäckarna på plats ger de sig av in i skogen. Mullestigen vid Hurtigtorpet leder dem till en rastplats i skogskanten.

– Simsalabinm, alla mullebarn i ring, säger ledaren Susanne Hermansson och alla häktar av sig ryggsäckarna för att fatta varandras händer. Men mer än så hinner man inte förrän en skarp vissling hörs i skogen.

– Det kommer någon på stigen, ropar ett av barnen och pekar.

Mycket riktigt. Det är Skräptanten som gör entré och hon kastar sopor hej vilt omkring sig alltmedan hon skrattar. En viss förskräckelse uppstår i gruppen, men barnen samlar sig snart och konstaterar att så där får det ju inte gå till.

– Plocka upp efter dig! ropar barnen men Skräptanten bara flamsar omkring och säger att hon ska hämta mer på soptippen.

Barnen ropar på Mulle, men den här gången hör han inte. Barnen bestämmer sig för att själva städa upp när Städtanten gett sig av.

En viss dramatik uppstod där i skogen och många funderingar kom i gång. Ett mål med Friluftsfrämjandets verksamhet för barn är att på ett lekfullt sätt bygga upp en känsla för naturen, att det är något värt att vara rädd om.

Träffarna i skogen ska också ge lite faktakunskap. Susanne Hermansson och ledarkollegan Elisabeth Herou plockade fram luppar och barnen samlade småkryp för att studera dem närmare.

Matsäcken och fikastunden är en höjdpunkt och när barnen packade upp termosar ur ryggsäckarna passade man på att prata vidare om Skräptantens beteende.

– Vi har träffat Mulle också, upplyser barnen, men den här dagen hade han visst fullt upp på annat håll. Men Mulle är ju kompis med alla djuren i skogen. Säkert kommer en fågel att viska i hans öra vad som hände i dag. Mulle kommer att ta itu med Skräptanten, det är barnen säkra på.

Upptäckter. Småkryp under stenar och grästuvor väckte stort intresse. Kajsa Duranek, Miranda Brokvist och Sally Wetterskog letar nyfiket.
Högtidstund. Den medhavda matsäcken är efterlängtad och Albin Hermansson, William Haikola och Martin Toftling plockar fram termosar och tilltugg. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

FAKTA: Friluftsfrämjandet

1892 startade det som skulle bli Friluftsfrämjandet. Målet var att fler skulle komma utomhus och röra på sig. Då handlade det mest om skidor.

1908 bildades Svenska skidförbundet och tog över tävlingsverksamheten. Då började utvecklingen mot vad Friluftsfrämjandet är i dag.

1938 bildades Skid- och Friluftsfrämjandet och föreningen blev aktiv året runt.

1957 föddes Skogsmulle. Genom åren har nära två miljoner barn inspirerats av Skogsmulle och hans vänner.

Mer läsning

Annons