Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i Krokbornsparken

En levande park som utvecklas samtidigt som det historiska bevaras. Krokborns vänner vill skapa engagemang.

Annons
eldsjälar. Ann-Christine Nordqvist, kassör, och Niclas Elfsten, ordförande, brinner för Krokbornsparkens bevarande och utveckling.

Krokbornspakren ägs i dag av Hällefors kommun och är byggnadsminnesmärkt. Sedan några år jobbar föreningen Krokborns vänner för att väcka intresse kring parken. Niclas Elfsten är ny ordförande och brinner lika mycket för uppgiften som hans föregångare Ann-Christine Nordqvist som tagit kassörssysslan. Båda upplever att parken är en kulturhistorisk pärla värd att vårda.

Hittills har säsongen varit lyckosam med många besökare. Närmast planeras för kräftskivan 17 augusti. Dagen inleds med loppis. På kvällen kommer Jeremias Session band med Magnus Bäcklund som gästartist. Dansbandet Voyage med Liv Hansson tar sedan över.

– Hundra biljetter är sålda och det finns lika många till. Roligt vore om detta blir starten till en ny tradition, säger Niclas.

Sista programpunkten för året, men planerna för nästa år smids redan. En förutsättning för ett breddat program är folk som engagerar sig ideellt. I dag är det få som är aktiva.

– Stöttande medlemmar betyder mycket, men ju fler aktiva vi blir desto lättare arbetsbörda för var och en, säger Niclas.

Kräftskiva. En festlighet till helgen som förhoppningsvis blir en tradition säger ordförande Niclas Elfsten och kassör Ann-Christine Nordqvist i Krokborns vänner. Denna gång uppträder bland annat Magnus Bäcklund som gästartist i bandet Jeremias Session.

Krokbornsparken

Brukspatron Detlof Heijkenskiöld anlade Krokbornsparken 1796 som en förlustelsepark för brukets arbetare.

Syftet med parken var att ge möjlighet till avkoppling och öka människors välmående.

Parken blev förklarad som byggnadsminne 1996. Några år senare lade Länsstyrelsen fram en vårdplan med betoning på vegetation och arkitektur.

Krokborns vänner är en ideell förening och har i dag 109 medlemmar. Man samarbetar även med Hällefors IK som arrangerar danser i parken.

Mer läsning

Annons