Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra miljoner behövs för att bygga klart Formens hus

Nästan fyra miljoner kronor behövs för att Formens hus ska bli i ett brukbart skick, enligt en konsultrapport. UPPDATERAD VERSION.

Annons

Många brister påpekas i rapporten, bland annat behöver eljobb göras för närmare en miljon kronor. Många elarbeten står idag halvfärdiga och i eljobben som måste färdigställas ingår till exempel installation av brandlarm för närmare 250 000 kronor.

En undersökning av Formens hus-byggnadens status har skett. Huset har byggts i etapper, på grund av att det inte alltid har funnits pengar till bygget, och konsulten konstaterar att olika byggetapper inte har slutförts enligt planeringen. Trots att byggnaden inte har varit helt färdigställd har verksamhet bedrivits i huset ändå.

År 2005 invigdes Formens hus och fortfarande är inte hissen i huset besiktad. Dessutom finns fuktskador i taket som behöver åtgärdas. Många fler detaljer som brister i fastigheten framförs i rapporten.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen i Hällefors diskutera Formens hus och de ekonomiska problem som stiftelsen Formens hus har. Det finns ett förslag att kommunen ska överta stiftelsens skulder som är på flera miljoner kronor, bland annat finns ett lån på 5,5 miljoner kronor för att bygget av Formens hus forcerades inför invigningen som dåvarande statsminister Göran Persson närvarade vid, ett lån som kommunen har borgensåtagande för.

Stefan Backius (V) sitter i stiftelsen för kommunen tillsammans med Ritha Sörling (S).

– Vi har diskuterat Formens hus ända sedan vi inledde samarbetet med koalitionen och nu är det ännu mer i den här utdragna surdegen som måste diskuteras, säger Backius.

Exakt vad som sker, med anledning av konsultrapporten, är för tidigt att säga.

– Det blir en fråga både för kommunförvaltningen som för politikerna att ta tag i, säger Backius.

Mer läsning

Annons