Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri Magu komtill av en tillfällighet

Det började med att de behövde en tillfällig lokal för en konstrunda. I dag driver Manfred Lischka och Gundi Behrens ett konstgalleri i Hällefors.

Annons
Abstrakta skulpturer. Johannes Bierling från Tyskland arbetar med hela trästycken i sin konst.

I den före detta butikslokalen trängs konstverk från hela Europa. Det är vernissage denna dag. Att det är en internationell utställning hörs, det talas såväl svenska som engelska, holländska och tyska i galleriet.

– Så här ser det ut hos oss. Vi har byggt om och inrett hela lokalen och nu öppnar vi vår andra sommarutställning, berättar Gundi.

Tre av konstnärerna, Berit Qvarnström, Johannes Bierling och Manfred själv, finns på plats och berättar om det som visas.

Hela galleriet ger ett professionellt intryck. De stora entréglasfönstren vittnar om husets tidigare användningsområde som butik och fönstren fyller en annan, viktig funktion nu som insläpp av ljus. Med hjälp av de vitmålade väggarna framhävs dessutom konstverken ännu mer.

Det var som sagt egentligen en slump att Galleri Magu skapades. Förra året, i samband med kulturfesten Vårskrik, skulle en konstrunda bland traktens konstnärer ske. Gundi och Manfred ville vara med. Men de saknade en lämplig lokal att ta emot besökare i tyckte de och hyrde därför tillfälligt den tomma butikslokalen på Sikforsvägen.

Men när konstrundan var förbi kände både Gundi och Manfred att de hade hittat rätt, den här lokalen skulle de bygga om till ett permanent konstgalleri och så blev det.

Sommaren 2010 hade de premiärinvigning för sin första utställning.

– Vi hade 1682 besökare förra året och vi annonserade inget alls, men ändå fick människor höra talas om att vi fanns här och vad vi gjorde.

I söndags var det premiär för sommarsäsongen 2011 på Magu med sju konstnärer som utställare. Och knappt har detta årets konstsäsong inletts förrän Gundi ivrigt börjar prata om nästa år och vad som kan vara på gång.

– Vi trivs i Hällefors och vi vill att fler människor hittar hit och vi hoppas förstås att galleriet kan vara med och göra Hällefors ännu mer attraktivt.

Mingel på galleriet. Det är vernissage för sommarutställningen 2011 på Magu i Hällefors.
Startade konstgalleriet. Mer konst till Hällefors, tycker Gundi Behrens och Manfred Lischka och öpnnade galleri.

Galleri Magu

Konst utan gränser heter den samlingsutställning som visas på Galleri Magu just nu. Konstnärerna är: Johannes Bierling (Tyskland), Carina Stejmar (Sverige), Manfred Weber-Wien (Österrike), Anders F. Österlin (Sverige), Jan Peter Lahall (Sverige), Manfred Lischka (Sverige) och Berit Qvarnström (Sverige).

Galleriet är öppet klockan 11–16 torsdag–söndag den 8 maj–31 augusti.

Magu är en förkortning av Manfred och Gundi. Paret flyttade från Tyskland till Hällefors för några år sedan.

Mer läsning

Annons