Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GL ifrågasätter placeringen

Grythyttelistan opponerar sig mot att utvecklingsprojektet för landsbygden ska fokusera på Hjulsjö och Bredsjö. Barbro Stein (GL) säger att kriterierna inte är uppfyllda. Från länsstyrelsens sida ser man dock inga problem.

Annons

I kommunstyrelsen fattades ett enigt beslut att kommunen ska delta i ett projekt med lokala utvecklingsplaner för landsbygdsutveckling. Man var överens om att fokus läggs på Hjulsjö och Bredsjö, inte Grythyttan som tidigare diskuterats.

Ordförande Ritha Sörling (S) sade då att det redan arbetas med utveckling av Grythyttan genom projektet Innovativa, attraktiva Grythyttan. Nu skulle satsningarna i kommunen breddas.

Ifrågasatte ändrat beslut

I fullmäktige höll Barbro Stein (GL) inte med. Hon ifrågasatte det ändrade beslutet, och hävdade att med Hjulsjö och Bredsjö som område uppfylls inte projektets kriterier. Hon föreslog att ärendet utreds ytterligare.

– Koalitionens mål är att hela Hällefors ska leva. Detta är led i den satsningen, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Votering begärdes i fullmäktige och det räcker med en tredjedel av rösterna. Då Lasse Eriksson (SD) valde att avstå sin röst blev siffrorna 20–9 (30 ledamöter närvarade), och projektet fastslogs.

Det är länsstyrelsen som föreslagit kommunen att delta. Någon medfinansiering krävs dock inte, förutom vissa arbetsinsatser. Kommunen är en part i arbetet, i den arbetsgrupp som nu ska utses. Gruppen bygger på lokalt engagemang.

Inga hinder

Från länsstyrelsens sida ser man inga hinder med att Hjulsjö-Bredsjö valts.

– Det finns inga definitiva kriterier uppspaltade. Tanken är att jobba i ett helhetsperspektiv, brett och djupt med olika delar, som näringsliv, boende, service, företagande, säger Patrik Pettersson på länsstyrelsen i Örebro.

– Syftet är att förbättra servicen och skapa tillväxt i en slags växelverkan. Kommersiell service finns visserligen inte här, men mycket annat.

Pettersson säger att han informerat kommunledningen vid flera tillfällen om projektet.

– De är väl införstådda med vad som gäller och vår syn.

Mer läsning

Annons