Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors får egen hyresgästförening

Hyresgästföreningen i Hällefors blir lokal igen. Efter samarbete med kommuner i norra länsdelen tar man steget tillbaka.– Vi behöver fokusera på de nära frågorna nu, säger ordförande Laila Andersson.

Annons
Fokus på de riktigt lokala frågorna är möjligt med en egen hyresgästförening konstaterar den nya styrelsen med Tuija Sirén, ordförande Laila Andersson samt Gunnar Fredriksson. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Nyligen hölls det första årsmötet och en ny styrelse valdes. Därmed drog Hällefors sig ur Bergslagens Hyresgästförening och samarbetet med Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

– Den senaste tiden har det upplevts som vi inte riktigt hinner med arbetet på hemmaplan. Det känns bra att gå tillbaka till en egen lokal förening, som vi hade innan samarbetet, säger Laila Andersson.

I styrelsen sitter även Tuija Sirén, Gunnar Fredriksson och Esko Thorell.

Söker fler aktiva

I dagsläget har den lokala föreningen drygt 250 medlemmar. Ett mål i det närmaste arbetet är att utöka den aktiva skaran.

– Jag förstår inte att folk inte engagerar sig. Man bevakar sina egna intressen och har möjlighet att förhandla tillbaka sina egna pengar, säger Laila Andersson.

Förhandlingspart

Hyresgästföreningens uppdrag är att vara en förhandlingspart gentemot hyresvärden där Hällefors Bostads AB är den största. Förutom hyror handlar det om trygghetsfrågor, standarden i lägenheterna och att få problem åtgärdade.

– Vi kan hjälpa till med mycket, ge stöd och vara påtryckare, säger Laila Andersson.

Ett viktigt arbete närmast är att undersöka politikernas inställning till bostadspolitik.

– En hel del oro i lägret finns just nu med anledning av Sörgården i Grythyttan och ovissheten om kommunen ska vara kvar som hyresgäst. En förändring där påverkar även våra andra hyresgäster. Det blir en dominoeffekt, säger Tuija Sirén.

Föreningen jobbar på många olika plan där varje fråga, stor som liten, måste tas på allvar.

Mer läsning

Annons