Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors kan få betala hela skulden

Kommunens borgens-åtagande gentemot Saxå golfklubb tillsammans med Filipstads kommun ska ses över. Målet är att sänka kostnaderna.

Annons

I en gemensam borgensförbindelse har Hällefors och Filipstads kommun ett åtagande mot Saxå golfklubb på 900 000 kronor. Om flera tecknar borgen kan banken enligt reglerna fritt välja vem av borgenärerna som ska krävas på betalning. Om det visar sig att golfklubben inte klarar sina kostnader kan det bli så att enbart Hällefors kommun krävs på pengar.

Rimligare vore

anser tf kommunchef Hans Karlsson att kommunerna delar på ansvaret och därmed också risken. Därmed skulle nuvarande borgensbeslut upphävas och ett nytt fattas, då på 450 000 kronor vardera.

Men eftersom det gemensamma borgenslånet efter amorteringar från golfklubbens sida i dag är nere på 761 000 kronor borde det vara den summan kommunen utgår från, anser Allan Myrtenkvist (S). Kommunerna skulle förbinda sig för hälften vardera av den summan.

Det innebär att frågan måste återremitteras, det vill säga gå tillbaka till kommunförvaltningen för ytterligare utredning och beredning. Uppdraget är att titta på möjligheterna att minska borgensåtagandet och vilka konsekvenser det kan få.

Beslut i ärendet väntas kunna fattas av kommunstyrelsen i maj.

Golfklubben och borgen

Hällefors kommun tecknade en borgensförbindelse 1988 med Saxå golfklubb.

Borgensförbindelsen om 900 000 kronor fattade kommunfullmäktige i Hällefors beslut om 1998.

Mer läsning

Annons