Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors kommun kräver tillbaka lån av Formens hus

Kommunstyrelsen begär tillbaka de 400 000 kronor som stiftelsen har lånat av Hällefors kommun. Kommunstyrelsen säger dessutom nej till att fler lån eller bidrag ges till stiftelsen.

Annons

Stiftelsen Formens hus är i en akut ekonomisk kris. Enbart för att klara av driften av byggnaden Formens hus behöver stiftelsen 1,6 miljoner kronor per år. Pengar de vill ha av kommunen som äger huset.

På tisdagen höll kommunstyrelsen i Hällefors ett extra möte för att diskutera Formens hus.

– Vi kan inte fortsätta att pumpa in pengar i Formens hus utan att vi får ett större inflytande över verksamheten, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

I dag har stiftelsen Formens hus tre medlemmar; Hällefors kommun, Svensk Form och stiftelsen Svensk industridesign.

– Formens hus har skötts fruktansvärt dåligt genom åren och hur framtiden för Formens hus blir är inte klart, men kommunen kan inte fortsätta att tvingas få vara Svarte Petter och bara få betala för huset.

Zetterlund ser de beslut som kommunstyrelsen nu har tagit som en tydlig signal från kommunen till stiftelsen att de nu måste agera och presentera en långsiktig lösning för Formens hus. Han betonar dock att den designutbildning, Fidu, som bedrivs i Formens hus är bra och att kommunen vill att Fidu ska finnas kvar i Hällefors.

Moderaterna och Grythyttelistan reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen. M och GL anser att stiftelsen ska få anstånd till den 30 juni med att betala tillbaka lånet.

– Beslutet som koalitionen nu fattat ser jag som ett väldigt kortsiktigt beslut, säger Christina Johansson (M).

HÄLLEFORS. Vad kommunstyrelsens beslut betyder för stiftelsen Formens hus är oklart.

– Vi kanske inte kan betala tillbaka lånet på 400 000 kronor, säger Ritha Sörling (S), orförande i stiftelsen.

På onsdag ska stiftelsen hålla ett extra styrelsemöte med anledning av KS-beslutet. Enligt Sörling har stiftelsen inte varit överens i vissa frågor som har diskuterats tidigare. Vilka frågor de varit oense om säger hon inte.

– Jag vill att vi fortsätter att diskutera internt för att hitta en gemensam lösning och att Fidu-utbildningen utvecklas.

Stiftelsen har begärt en sammanställning från revisorerna om vilka tillgångar och skulder stiftelsen har.

– Att vi har tillgångar vet vi, men att få loss tillgångar i form av pengar är svårare, säger Sörling.

Bland annat äger stiftelsen designsamlingarna i Formens hus.

Stefan Backius (V) ingår också i stiftelsens styrelse och han säger att läget är allvarligt.

– Det har tagit alldeles för lång tid att få kontrollbalansräkningen som vi begärt. Vi måste nu få veta mer exakt vad som gäller, säger Backius.

Det har diskuterats om att stiftelsen bara ska hyra våningsplan tre i huset, där Fidu finns. Om kommunen går med på det beräknas stiftelsens inkomster från Fidu täcka dess kostnader.

Mer läsning

Annons