Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare krav för bidrag oroar PRO

Hårdare krav från omsorgsnämnden beträffande hyresbidragen oroar PRO.– Utan bidrag klarar vi inte verksamheten utan måste lägga ner, säger Roland Wallin, kassör i Grythyttans PRO.

Annons
Social insats. Roland Wallin, PRO-ordförande i Grythyttan, hoppas att kommunen och omsorgsnämnden förstår vilken viktig samhällsfunktion PRO har i ett litet samhälle. Indraget hyresbidrag skulle innebära ett stort hot mot föreningen. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

I november förra året beslutade omsorgsnämnden att ändra kraven kring föreningsbidrag. Pensionärs- och handikappföreningar kommer inte som tidigare att få sina bidrag automatiskt för lokalhyra. Varje före-ning måste göra ansökningar som kommer att övervägas.

Förra året fördelade omsorgsnämnden totalt 265972 kronor varav PRO i Grythyttan och Hällefors samt DHR fått 195000 kronor. Pengarna bekostar lokalhyra för före-ningslokal på Prästgatan i Grythyttan, Vita villan i Hällefors samt Källstugan. Även el och telefon ingår i summan.

Går med förlust

Roland Wallin i Grythyttans PRO är orolig. Han ser det inte alls som självklart att pensionärerna får några pengar i fortsättningen.

– Då får vi överväga att lägga ner föreningen. Vår verksamhet går redan med förlust. Vi har haft möten med kommunen och försökt få något förhandsbesked, men nej. Vi vet inget alls.

Börje Eriksson, ordförande i Hällefors PRO, är medveten om situationen. I dagsläget känner han ingen större oro utan hoppas att omsorgsnämnden ska titta på helhetssituationen.

– Man måste se till vilken nytta PRO gör för de gamla i samhället. Det fattas pengar i nämnden, men vi bidrar på många andra sätt.

Socialt engagemang

Roland Wallin betonar också det sociala engagemang som pensionärsföreningarna bedriver.

Att kommunen vill få en inblick i verksamheten och vad pengarna går till är bara bra, tycker Wallin och Eriksson. Men det får inte leda till att bidragen fryser inne.

HÄLLEFORS. I vår avgör nämnden hur mycket pensionärsföreningarna kan få i hyresbidrag. Ordförande Ulrika Mellkvist (C) vill inte föregå några beslut.

Det hela ska ske i dialog med berörda parter. Ulrika Mellkvist har haft flera möten och har för avsikt att träffa pensionärerna ytterligare för att diskutera bidragen man fått från kommunen i flera år, men som nu har blivit föremål för närmare granskning.

– Jag upptäckte att dessa bidrag snurrade utanför nämndens vetskap. Det är viktigt att vi har kontroll över alla pengar. Därför måste också dessa föreningar komma in med ekonomisk redovisning och verksamhetsberättelser för att få bidrag.

– Vi kanske kan uppfattas som buffliga, men det är inget konstigt egentligen.

Mellkvist tycker inte att det finns någon större anledning till oro, men hon vill inte ge några löften. Om och i så fall hur mycket föreningarna kan få är frågor som nämnden i sin helhet ska avgöra.

– Jag vet att en del har hög hyra. Det känns viktigt att diskutera om det finns möjligheter att dela lokaler eller göra annat för att få ner kostnaderna. Detta har inte uppkommit på grund av någon misstro, utan för att vi ska följa vissa regler.

Mer läsning

Annons