Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harmonis resa i hundra år

Hundra år har gått sedan Harmoni bildades. Östen Nilsson var den sista orkesterledaren och har sammanställt en utställning på biblioteket.

Annons
Ett sekel. Harmoni bildades 1914. Östen Nilsson har sammanställt en utställning där bland annat uniformerna finns med.

Han var den sista dirigenten innan föreningen och orkestern Harmoni lades till vila. Östen Nilsson gjorde sin sista julkonsert och framträdande som orkesterledare 2006. Året efter upphörde verksamheten.

– Min svärson Göran Viker ledde en konsert i Västerås 2007, sedan dess har Harmoni varit tyst, säger Östen.

Själv gick han med i orkestern 1959. Han tog över som dirigent efter Harry Schölin 1980.

– Visst har det hänt mycket genom åren. Harmoni har varit med vid väldigt många invigningar och festligheter. Alltid då något hände, kunga- eller presidentbesök, var vi tillfrågade att delta, säger Östen och visar runt bland fotografierna på utställningen på Hällefors bibliotek.

Här finns foton från 1894, innan Harmoni bildades.

– Harmonis förfäder, förklarar Östen.

På skärmarna finns foton från en rad olika framträdanden, konserter men även första maj-tåg där Harmoni tidigare var ett självskrivet inslag.

Någon storhetstid känner Östen att det är svårt att peka ut. Ett riktigt uppsving fick Harmoni dock när kommunala musikskolan startade 1959. Under många år utgjorde orkestern en sporre för unga musiker, som såg fram emot att få bli en del av den musciserande föreningen.

De sista åren var tuffa. Orkestermedlemmarna blev färre, medelåldern hög. Till sist lades verksamheten ner. Föreningen vilar. Men Harmoni har en framträdande roll i Hällefors historia. Det här är en utställning som väcker minnen.

Stort intresse. Att få vara med i Harmoni och spela var en ära. Musikerna i orkestern utgjorde förebilder för de yngre musikaliska förmågorna i Hällefors kommun.

Mer läsning

Annons