Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hink blev fågelbo

Svalboet hade ramlat i backen och de små fågelungarna låg oskyddade i gräset. Lars-Göran Staffare byggde ett nytt bo i en hink åt fågelfamiljen och tre av ungarna räddades.

Annons
Fågelräddare. Lars-Göran byggde nytt bo åt svalorna i en hink och räddade tre av parets ungar.

En stege står rest mot väggen intill ladugården hos Staffare. Längst upp i toppen av stegen, precis under taket, står en vit hink fastsurrad. Det är hussvalornas nya bo som Lars-Göran har inrett åt dem.

Skymtar över hinkkanten

Näbbarna av tre ungar skymtas då och då över hinkkanten. Föräldrarna flyger i skytteltrafik till och från boet med mat.

– Jag klippte gräset och fick plötsligt se det trasiga svalboet på marken. En unge låg i gräset precis intill och två andra gömde sig i det högre gräset en bit bort. Dessvärre var en av ungarna död också, berättar Lars-Göran.

Skalet var krossat

Ytterskalet av boet var krossat, men innandömet var fortfarande intakt. Lars-Göran hämtade en hink och fyllde med hö och gräs, lade på boets innandöme, placerade ungarna överst och reste sedan upp det nya hinkboet till samma plats där det ursprungliga boet hade suttit under taket.

– Den kvällen vågade inte föräldrarna flyga till hinken, men när jag kollade till dem nästa dag såg jag att föräldrarna matade sina ungar igen och det gjorde mig så glad.

Nu har familjen bott i sin hink i nästan två veckor och de tre små börjar göra korta flygutflykter från boet på egen hand.

Lars-Görans fågelintresse är stort. När han var tio år gammal hade han satt upp 90 fågelholkar som han skötte. Han är en flitig rapportör av vårtecken kopplat till flyttfåglars ankomst till Bredsjö i NA.

Full koll

Familjen driver Bredsjö mjölkfår på bondgården och Lars-Göran har full koll på alla fåglar som rör sig kring gårdsbyggnaderna.

– I år häckar elva par tornseglare, femton par av ladusvala och sex par av hussvala på vår gård.

Genom att gården har djurhållning främjas fågellivet. Djur betyder fler insekter lika med fler fåglar och det gillar Lars-Göran.

– När vi tog över gården på 1980-talet fanns inga djur i ladugården och bara 2–3 par ladusvalor häckade här då.

Matdags. Föräldrarna utfodrar sina små i hinkboet.
Fågelspaning. Lars-Göran Staffare har full koll på fågellivet på gården.

Ett ovanligt fågelbesök

BREDSJÖ. En novemberdag år 1996 såg Lars-Göran Staffare vad han trodde var en vanlig stenskvätta. Fågeln skulle egentligen ha flyttat söderut redan vilket förstås fångade Lars-Görans intresse. När en fågelexpert sedan tillkallades konstaterades att det var en medelhavsstenskvätta underart västlig som fanns på gården.

Fågeln hade flugit norrut från Medelhavet i stället för söderut till Afrika. Larmet gick bland landets fågelskådare och nästa morgon stod det 90 personbilar parkerade på gården i Bredsjö med fågelskådare.

Fågeln ringmärktes den 11 november 1996 som den första medelhavsskvättan någonsin i Sverige. Den 14 november samma år avled fågeln.

Mer läsning

Annons