Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulsjöborna som delar på en ko

Det handlar om att skapa ett mer hållbart lokalsamhälle. Kossan Betsy ingår i omställningsarbetet.
– Vi är sju familjer som äger var sin andel i kon, berättar Rudy Hobbenschot.

Annons
Mot ett mer hållbart lokalsamhälle. Betsy blev en uppstart i omställningsarbetet i Hjulsjö. Med den andelsägda kon är ambitionen att främja gemenskap och leda utvecklingen mot ett mer lokalt produktionsförankrat samhälle.

Det börjar bli kväll på gården i Hjulsjö där Betsy bor. Och till kvällen brukar Betsy alltid få komma in i ladugården.

– Skramlar vi lite med foderhinken så brukar hon komma, säger Rudy.

Betsy flyttade till Hjulsjö förra året. Hon ingår nämligen i ett omställningsprojekt finansierat av Leader Bergslagen.

– Vi sköter Betsy tillsammans och delar på mjölken, säger Helena Backius.

Betsy är sällskaplig av sig och hon tycker om att vara bland folk. Hon är dock den enda kon på gården. Just nu i alla fall. Koandelsägarna berättar att det på en annan gård finns en tjur som heter Bruno som kanske skulle vara lämplig som kandidat att flytta till Hjulsjögården en tid. En kalv eftertraktas förstås.

– Just nu är Betsy i sin och ska vila från mjölkningen. När hon mjölkade som mest i fjol fick vi 15 liter mjölk per dygn, säger Helena.

– Det räckte till många ostar, filbunke och fetaost, säger Gunvor Eriksson.

Bykon ingår i projektet Omställning i praktiken. Med projektet ska flera byar praktiskt få prova olika aktiviteter för att skapa ett hållbart lokalsamhälle.

– Hjulsjö är en av fyra pilotbyar i projektet. Parallellt med ko-projektet pågår dessutom ytterligare ett antal andra delprojekt i Hjulsjö, berättar projektledare Vivi Båvner.

Minst en gång i månaden träffas Betsys andelsägare. I själva idén om att tillsammans bli självförsörjande på mjölk finns också en tanke om en utökad bygemenskap.

– Betsy är en symbol för att vi i Hjulsjö gör något tillsammans. Och att kon står i hagen är en levande symbol för att landsbygden i Sverige lever, säger Erika Backius.

75 000 kronor från Leader Bergslagen fick ko-projektet förra året. För pengarna har utrustning, som till exempel en mjölkmaskin, köpts in.

”Vi börjar med en ko” kallar andelsägarna sin satsning. Arbetet för att ställa om till ett mer hållbart lokalsamhälle för framtiden är bara påbörjat.

– Vi har talat om att rationalisera vår mjölkproduktion. I dag hämtar alla sin mjölk och bär hem och gör ost och yoghurt. Kanske vi kan göra de olika mjölkprodukterna tillsammans också, säger Rudy.

Det talas också lite löst om att kanske köpa några andelsgrisar.

– Vi träffas även i de olika delprojekten i byn och diskuterar och inspirerar varandra, säger Ellen Mulderij.

Annat som är på gång i byn är biodling, en ullverkstad, odlingar och ett solenergidrivet elljusspår.

Först köper vi en ko. Genom att ha en ko tillsammans kanske också fler människor tänker mer på frågor som lokal mat och servering, grönsaksodlingar, landskapsskötsel, turism och mötesplatser.
Gemenskapen viktig. Andelsgruppen har kvällsmöte vid fikabordet. Framtidsfrågor för byns utveckling ska diskuteras.

Mer om Omställning i praktiken

Förutom Hjulsjö ingår Lindesberg, Järbo och Åmot i projektet Omställning i praktiken som sker i samverkan mellan Leader Bergslagen och Leader Gästrikebygden. I Hjulsjö pågår flera delprojekt, alla med mål att stärka lokalsamhället och Hjulsjöbygden.

Mer läsning

Annons