Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundföraregymnasium planeras i Hällefors

Bildningsnämnden vill, tillsammans med företaget Hundcampus, starta en gymnasieutbildning med inriktning hundtränare/specialsöksinstruktör.

Annons

Det ska vara en unik hundförarutbildning där riksintag ska sökas.

– Arbetet med att undersöka förutsättningarna för att starta en gymnasieutbildning med inriktning hund ingår i åtgärdsprogrammet som nämnden jobbar med för att stärka Hällefors gymnasieskola inför framtiden, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

En grundtanke med hundförarutbildningen är att skapa en gymnasieinriktning som är så unik att ett riksintag kan beviljas av Skolverket.

Tillsammans med Hundcampus, Oredog och Studiefrämjandet har kommunen undersökt möjligheterna att starta hundförarutbildningen. Studiefrämjandet anordnar redan i  dag inriktning vattenbruk på Pihlskolans naturbruksprogram.

I naturbruksprogrammet

Flera möjliga inriktningar har diskuterats varav sedan en, kvalificerad hundtränare/specialsöksinstruktör, har valts. Utredningsgruppen, med utredare Kristin Rundkvist, framhåller för nämnden att den inriktningen är mest unik i sitt innehåll.

Den inriktningen bedöms också relativt enkelt kunna integreras i det naturbruksprogram som redan finns i kommunen.

Sex specialämnen

– Utbildningen innehåller sex nya ämnen som bara behandlas ytligt eller i vissa delar inte alls i befintliga utbildningar med inriktning hund i Sverige, säger Rundkvist.

Dessa sex specialiserade ämnen ska utgöra grunden i denna nya gymnasieinriktning i Hällefors. Nämnden ska nu fortsätta jobba med utredningen med ambitionen att sedan ansöka hos Skolverket om att få starta denna utbildningsinriktning. Ansökan ska i så fall finnas hos Skolverket innan den 31 januari 2013.

Mer läsning

Annons